FIA waarschuwt voor aftrek punten bij onsportief gedrag

SI202112050301_hires_jpeg_24bit_rgb

Wedstrijdleider Michael Masi heeft de coureurs in de aanloop naar de Grand Prix van Abu Dhabi gewaarschuwd voor puntenaftrek als er onsportief gedrag wordt getoond tijdens het laatste raceweekend van het seizoen. Hij doelde met deze uitspraak natuurlijk met name op de titelstrijd die tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton gaande is.

Voor aanvang van het raceweekend heeft Masi de coureurs eraan herinnerd dat de FIA puntenaftrek kan geven. Dit zal gebeuren op basis van eerlijkheid in de competitie als er onsportief gedrag wordt getoond of pogingen worden gedaan om het resultaat van de competitie te beïnvloeden in strijd met de sportethiek. Een hele mond vol, maar de wedstrijdleider maakte duidelijk dat het absoluut een eerlijke strijd moet blijven. Artikel 12.4.5 van het regelementen boek stelt dat de stewards een schorsing voor één of meer wedstrijden of het intrekken van punten voor het kampioenschap of evenement mag toepassen.

Max Verstappen / Lewis Hamilton / Jeddah / Saoedi-Arabië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool / Mark Thompson / Getty Images

Kritiek

Wedstrijdleider Masi kreeg in de afgelopen week behoorlijk wat kritiek over zich heen wat betreft zijn beslissingen tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De meeste kritiek kwam op de beslissingen van de FIA en de stewards die onduidelijk en verwarrend zouden zijn geweest. Ook zou Masi geen autoriteit hebben en hij zou op een onduidelijke manier communiceren over straffen en beslissingen.

Een aftrek van punten voor het kampioenschap zal alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden toegepast. Verstappen en Hamilton belandden na de race in Jeddah op gelijke punten in het kampioenschap. In de aanloop naar de laatste race van het seizoen bestaat de kans volgens racefans en kenners dat de titel beslist wordt in controversiële omstandigheden. Een scenario waarbij de twee rivalen met elkaar crashen wordt niet uitgesloten. Als dat gebeurt pakt Verstappen de wereldtitel omdat hij meer overwinningen heeft behaald in 2021. Met de uitspraken over de aankomende race in Abu Dhabi geeft Masi in ieder geval aan dat de FIA het kampioenschap eerlijk wil beslissen.

Lees meer: Historische titelgevechten in laatste raceweekend

Lees meer: Max Verstappen blikt vooruit op finale-race in Abu Dhabi

Lees meer: F1 aan Tafel kritisch op wedstrijdleiding in Jeddah

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden