Flavio Briatore: 'Formule 1 is geen echt racen meer'

images_Formule1_2015_nieuws-mei_Flavio-Briatore

De Italiaanse zakenman Flavio Briatore was in de Formule 1 actief als teambaas voor Benetton en Renault en won titels met beide teams. Na het crashschandaal met Nelson Piquet ten faveure van Fernando Alonso ontsloeg Renault hem in 2009. Briatore werd juridisch gezuiverd van alle blaam en laat nog steeds - op afstand - zijn mening horen over het wereldje dat hij goed kent.

In Briatore's optiek heeft de huidige Formule 1 niets meer met echt racen te maken. Hij is niet de enige die dat denkt en de teams zijn ook niet voor niets bezig met de regels te bediscussiëren om dat te veranderen.

"De teams spenderen 300 miljoen euro en vervolgens moeten de coureurs zich inhouden?," zo vroeg Briatore zich hardop af op het Italiaanse RAI Radio. De 65-jarige Italiaan vindt dat Formule 1-coureurs  in plaats daarvan '60 kwalificatieronden' moet kunnen rijden op zondag in plaats van zich zorgen te maken over het sparen van brandstof en banden. "In de Formule 1 is er nu veel technologie, maar de mensen hebben gemerkt dat het niet langer echt racen is," zei Briatore ook.

Zelfs degenen die de macht hadden om de de nieuwe ontwikkeling tegen te houden, zoals de voormalige Ferrari-baas Luca di Montezemolo, die een veto had, geven toe dat het een vergissing was dat niet te doen.

"Hybride motoren zijn de toekomst", zei hij tegen de krant La Repubblica. "Maar achteraf gezien, ja, was het beter geweest als wij ons er tegen verzet hadden". En: "Wat ik zie is dat F1, dat nog steeds buitengewoon spektakel is, marktaandeel verliest."

Briatore, De Montezemolo en ook voormalig FIA-president Max Mosley laten zich juist nú horen, aangezien de teams deze maanden in overleg zijn over de toekomst van de sport.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden