Formule 1 dicht bij aangepaste budget cap van 145 miljoen

image

Formule 1 managing director Ross Brawn verwacht dat een aanpassing van de budget cap snel een feit is. De teams zouden vanaf 2021 nog 145 miljoen dollar per jaar uit mogen geven, 30 miljoen dollar minder dan het eerder afgesproken budgetplafond. 

Brawn deed zijn uitspraken in de F1 Show van Sky Sports. “Vandaag was er een meeting tussen de FIA en de Formule 1. De details over de budget cap worden de komende dagen met de teams gedeeld. Er is veel overleg geweest en we zitten nu in de afrondende fase. Ik denk dat er snel meer duidelijkheid komt.”

Vorig jaar werd een kostenplafond van 175 miljoen dollar, exclusief onder andere de salarissen van de coureurs en marketingkosten, overeengekomen. Vanwege het coronavirus kwam het beslissingsproces over een verdere verlaging van de kosten voor de teams in een stroomversnelling. Ondanks fel tegengas van Ferrari wordt er dus toch verder in de kosten gesneden. “De budget cap was in eerste instantie bedoeld om het veld dichter bij elkaar te brengen, maar gezien de huidige situatie heeft de financiële toekomst van de Formule 1 de hoogste prioriteit”, aldus Brawn. 

Diverse teams luidden onlangs al de noodklok over hun financiële situatie en de FIA en Formule 1 lijken dus gehoor te geven aan die oproep. “De boodschap is duidelijk, we moeten in de kosten snijden. En daarom is een verdere verlaging van het budgetplafond een volgende stap. We waren gestart bij 175 miljoen dollar, tijdens de huidige crisis gaan we naar 145 miljoen dollar en het is de vraag hoeveel verder we kunnen gaan de komende jaren.”

Aan het einde van dit jaar loopt het Concorde agreement, de commerciële overeenkomst tussen de FIA, Formule 1 en de teams, af. Brawn denkt dat de nieuwe overeenkomst er ook toe kan bijdragen dat het veld competitiever wordt. “Het prijzengeld zal eerlijker worden verdeeld, wat ten goede komt aan de teams in het middenveld. Het mes snijdt dus aan twee kanten. We verlagen de kosten en zorgen voor een betere verdeling van het geld.”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden