F1 heeft zes locaties op het oog voor sprintrace in 2022

SI202111210546_hires_jpeg_24bit_rgb

De Formule 1 wil volgend jaar een format van sprintraces invoeren op zes verschillende locaties. Het plan voor de sprintraces ligt op tafel en hoewel er nog geen definitieve beslissingen zijn genomen, ziet het er goed uit. 

Autosport.com onthult dat de teambazen en de F1-bazen zijn samengekomen tijdens het raceweekend in Saoedi-Arabië. Hoewel de gesprekken nog in een vroeg stadium zijn, liggen er wel concrete details voor de plannen klaar. Waaronder welke circuits de voorkeur hebben van de F1-bazen om de sprintrace in te voeren.

De grands prix die de voorkeur krijgen zijn Bahrein, Emilia Romagna (Imola), Canada, Oostenrijk, Brazilië en Nederland. Opmerkelijk is dat twee circuits waar de sprintraces dit jaar gehouden zijn niet de voorkeur krijgen van de F1: Silverstone en Monza.

Grand Prix van Brazilië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Lars Baron/Getty Images)

Financiën

Naast de besprekingen over het sprintraceformat zijn ook financiële details besproken. Dit jaar krijgen de teams extra inkomsten als crashvergoeding. Dit kunnen ze gebruiken als er tijdens de sprintkwalificatie een incident plaatsvindt waardoor ze veel schade oplopen. De Formule 1 zou deze crashvergoeding in 2022 willen vervangen door een vaste vergoeding. Er bestaat echter nog veel onenigheid over hoe deze vergoeding moet passen in de budget cap.

Teams die nu al in de buurt van de limiet zitten wat kosten betreft, willen graag dat de extra vergoeding wordt toegevoegd aan het budget voor het seizoen. Voor teams die niet in de buurt komen van de limiet is een andere oplossing beter. Zij willen namelijk dat de budget cap blijft zoals die is en dat de teams de extra vergoeding gewoon ontvangen als extra geld.

Overeenstemming

In het eerste voorstel wordt een vergoeding van ongeveer $ 500.000 per sprintrace tot een maximum van vijf evenementen genoemd. De geldkwestie is voor een aantal teams een cruciale factor voor het doorgaan van de sprintraces. Daarom moet er dus overeenstemming zijn op financieel vlak voordat de besprekingen van het sprintraceformat van volgend jaar verder gaan. Ook de punten die te verdienen zijn en de benoeming van de pole sitter zijn punten op de agenda die duidelijker gemaakt moeten worden.

Lees ook: Verstappen snelste in derde vrije training GP van Saoedi-Arabië

Lees ook: Kritiek op Mercedes na omstreden sponsordeal

Lees ook: Michael Andretti: “Deal met Sauber was bijna rond”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden