Formule 1 herdenkt: 1 jaar sinds overlijden Stirling Moss

door Sandra Douma
M204792

Sir Stirling Moss overleed vandaag een jaar geleden op 12 april in zijn huis in Mayfair, Londen. Moss had in december 2016 in Singapore een ernstige luchtweginfectie opgelopen en was daar nooit echt bovenop gekomen. Op paasochtend 2020 overleed de Brit in het bijzijn van zijn vrouw. Grand Prix Radio staat op zijn sterfdag stil bij de legendarische prestaties van de coureur.

Moss racete 14 jaar en won 212 van de 529 races. Dit waren niet alleen Formule 1-races, maar ook sportscars en endurance-races. Hij reed gedurende zijn carrière totaal in 107 verschillende type auto’s. Tussen 1955 en 1961 werd Moss viermaal tweede en drie keer derde in het Formule 1-wereldkampioenschap. Hij werd daarom ook vaak de beste coureur die nooit een kampioenschap won genoemd.

Monaco 1961

Eén van Moss zijn mooiste overwinningen was de Grand Prix van Monaco in 1961, waar hij met zijn Lotus wist te winnen van de snellere Ferrari’s.

Crash Goodwood 1962

Een jaar later kende de Brit zijn zwaarste crash uit zijn carrière op het circuit van Goodwood. Moss probeerde Graham Hill in te halen, maar zijn auto raakte naast de baan en Moss crashte zwaar. Het duurde meer dan een half uur om Moss uit het wrak te bevrijden.

Zijn neus was gebroken, zijn kaak was verbrijzeld, zijn linkerarm was gebroken en in zijn linkerbeen waren zijn knie en enkel gebroken. Daarnaast had de Brit ook hersenletsel opgelopen. Hij werd 38 dagen in coma gehouden en was gedurende zes maanden verlamd aan één kant van zijn lichaam. Van het ongeluk kon hij zich niks herinneren.

Pensioen

Een jaar na zijn ongeval keerde hij terug naar Goodwood voor een privétest, waar hij in de regen een Lotus naar ongeveer 230 kilometer per uur trapte. Toch besefte hij dat hij niet langer onbewust de keuzes op het circuit maakte. Hij omschreef het alsof hij een bladzijde in een boek was kwijtgeraakt.

Hoewel hij geloofde dat hij nog steeds een betere coureur was dan tien of twaalf anderen in de wereld, was dat voor hem niet genoeg. Hij beëindigde zijn professionele race-carrière op 33-jarige leeftijd.

Na zijn pensioen van professioneel racen bleef de Brit wel actief in de motorsport als analist en racete hier en daar wel eens. Zoals bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse festivals in Goodwood. Op zijn 88ste ging hij officieel met pensioen door zich terug te trekken in zijn huis in Londen.

Op 12 april 2020 blies de legendarische coureur daar in het bijzijn van zijn vrouw Susie zijn laatste adem uit. “Hij overleed zoals hij leefde, door er prachtig uit te zien. Hij was simpelweg te moe en sloot zijn mooie ogen en dat was het”,  liet zijn vrouw vorig jaar na zijn overlijden aan de Britse krant de Daily Mail weten.

Lees ook: Bleekemolens te gast in F1 aan Tafel
Lees ook: Schumacher optimistisch over Q2-kansen Haas

door Sandra Douma

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden