Formule 1 krijgt mogelijk reversed grid races

AP-1Q9U1H5MN2111_news

Liberty Media heeft een plan bedacht om de tweede race op hetzelfde circuit iets anders vorm te geven. De plannen zijn namelijk om in Oostenrijk en in Groot-Brittannië twee races te rijden. Om de tweede race iets interessanter te maken zou de startopstelling bepaald kunnen worden door een reversed grid race op zaterdag.

Deze week zouden de teams moeten stemmen over het mogelijke invoeren van reversed grid races als vervanging voor de kwalificatie. Dit geldt alleen voor het tweede raceweekend op hetzelfde circuit. Gisteren zou er een definitief format naar alle teams zijn gestuurd om te kunnen bepalen of ze er mee in willen stemmen.

Het idee schijnt te zijn dat de startopstelling wordt bepaald aan de hand van een reversed grid race. Die race zal 30 minuten duren. De startopstelling voor die race is de stand in het kampioenschap maar dan omgekeerd. Dit zou betekenen dat de winnaar van de eerste Grand Prix in Oostenrijk als laatste moet starten in de reversed grid race om de startopstelling voor de tweede Grand Prix die ook in Oostenrijk wordt verreden te bepalen. Het idee geldt alleen voor de tweede race op hetzelfde circuit dus niet bij alle Grands Prix. De zondag zal er gewoon hetzelfde uit blijven zien.

Om de regel in te voeren moeten alle teams akkoord gaan. De 60% regel die de FIA heeft ingevoerd is hierbij niet aan de orde, omdat de FIA vindt dat dit geen prioriteit heeft. Tijdens de meeting waarin het idee besproken is zouden de meeste teams, waaronder Ferrari, al akkoord zijn gegaan. Een aantal teams wilde er even over nadenken. Mercedes zou al tegen hebben gestemd, wat zou betekenen dat het hele idee niet door zal gaan.

Deze week vindt de officiële stemming plaats. Misschien is Mercedes dan van mening veranderd. Dat zal wel moeten als ze het idee in willen voeren omdat alle tien Formule 1-teams in moeten stemmen met het idee.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen