Formule 1 nieuwsoverzicht 17 juli

Lewis_Hamilton_Mercedes_AMG_F1_British_GP

♦ Wat is het geheim van het succes van Mercedes?
♦ Felipe Nasr terug naar Williams?
♦ Drie scenario’s voor Renault
♦ Extra demo Max Verstappen in Assen
♦ Russische Grand Prix op de tocht

Wat is het geheim van het succes van Mercedes?

Aan de overmacht van Mercedes dit seizoen zou wel eens een luchtje kunnen zitten. Engineers van Force India hebben de GPS-data van Mercedes tijdens de kwalificatie van de GP van Groot-Brittannië onder de loep genomen. Daaruit zou blijken dat Mercedes-coureurs Hamilton en Rosberg hun concurrentie vooral te snel af waren tussen de bochten Vale en Club, een sector waar de rijders het nou net niet moeten hebben van het aantal pk’s, maar waar vooral grip van belang is.

“Kennelijk kunnen ze hun achterbanden in het eerste deel van de ronde zo goed sparen dat ze nog ontzettend veel grip hebben op dit laatste deel van de baan”, aldus Force India’s technisch directeur Andy Green tegen het Duitse Auto, Motor und Sport. Volgens Green komen de banden van alle andere teams niet eens in de buurt van de prestaties van die van Mercedes, maar wat hem vooral verbaast is de rijhoogte van de F1 W06; de voorkant zou in de langzame bochten veel meer van de grond komen dan op andere delen van het circuit. En hoewel Green het niet zo expliciet zegt, zou dit kunnen duiden op een mechanisme waardoor Mercedes de hoogte van de vooras actief kan afstellen. Dat is niet per se illegaal, maar geeft wel stof tot nadenken en is mogelijk aanleiding tot een onderzoek door de technische commissie van de Formule 1.

Drie scenario’s voor Renault

Volgens Alain Prost bestaat er nog steeds een kans dat Renault zich na 2016 volledig uit de Formule 1 terugtrekt. De ambassadeur van de Franse motorleverancier zegt tegen Motorsport.com dat er binnen het concern momenteel drie scenario’s de ronde doen. Het eerste zou zijn dat Renault de contracten met Red Bull en Toro Rosso -die eind 2016 aflopen- verlengt. Daarnaast is er het scenario dat de Franse autofabrikant zelf een team (Lotus) overneemt en omvormt tot fabrieksteam, maar ook een definitief afscheid van de Formule 1 is mogelijk, aldus de viervoudig wereldkampioen. Renault zou volgens Prost binnen enkele weken de knoop willen doorhakken en duidelijkheid willen geven.

Felipe Nasr terug naar Williams?

Felipe Nasr zou de belangrijkste kandidaat zijn om bij Williams Valterri Bottas op te volgen. Dat schrijft Corriere dello Sport in navolging van hun nieuws over het vertrek van Bottas naar Ferrari. De Braziliaan Nasr rijdt dit seizoen niet onverdienstelijk voor Sauber, hij behaalde in zes race 19 punten en is geen onbekende bij Williams. Vorig jaar nog was hij reserve- en testrijder van het team uit Grove.

Extra demo Max Verstappen in Assen

Goed nieuws voor Max Verstappen-fans. De jonge coureur van het Scuderia Toro Rosso heeft toegezegd niet alleen op zondag 2, maar ook op zaterdag 1 augustus een demonstratie te geven op het TT Circuit van Assen. Kaarten voor de Gamma Racing Day op zondag zijn kosteloos te verkrijgen op de website van de organisatie. Voor de training op vrijdag en zaterdag en de paddock op zondag zijn tegen betaling kaarten verkrijgbaar.

Russische Grand Prix op de tocht?

De Grand Prix van Rusland gaat dit jaar gewoon door en zal ook de komende jaren op de Formule 1-kalender staan. Die geruststellende woorden tekent Motorsport.com op uit de mond van Sergey Vorobiev, verantwoordelijk voor de promotie van de race in Sotsji. Eerder deze week meldde de doorgaans betrouwbare Frankfurter Algemeine Zeitung dat de regio Krasnodar de FOM-rechten van 65 miljoen euro niet zou kunnen betalen en dat daardoor de race in gevaar zou zijn. Volgens Vorobiev valt het echter allemaal reuze mee en zal het tekort conform afspraak door het Russische ministerie van financiën in de vorm van een kwijt te schelden lening worden bijgelegd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen