Formule 1-teams nemen steeds meer personeel aan

jm1330au19

In weerwil van de wens van Liberty Media om in 2021 met een bestedingsplafond te komen, hebben de Formule 1-teams steeds meer personeel op de loonlijst staan.

De Engelse website Racefans heeft berekend dat een team dit jaar gemiddeld 620 man personeel in dienst had, tegenover gemiddeld 450 man vijf jaar geleden. In die cijfers zijn niet de werknemers opgenomen van de motorendivisies van Mercedes, Ferrari, Renault en Honda.

Het zijn niet niet alleen de grote teams die een steeds grotere staf kunnen betalen. Zo had Racing Point Force India ondanks de financiële problemen afgelopen jaar ruim 400 man op de loonlijst. Het team uit Silverstone wil na de overname door Lawrence Stroll op korte termijn uitbreiden naar 500 man en overweegt daarvoor zelfs een nieuwe fabriek te bouwen.

Enige uitzondering vormt Haas dat 'slechts' 250 man in dienst heeft. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Amerikanen hun chassis in Italië door Dallara laten bouwen en de meeste onderdelen bij Ferrari inkopen. Mercedes is het grootste team: met de motorenafdeling erbij werkt daar zo’n 1400 man.

Liberty Media wil in 2021 een getrapt budgetpafond invoeren. De teams zouden dan in de loop van drie jaar de kosten moeten terugbrengen van 200 miljoen dollar in 2021, naar 175 miljoen dollar in 2022 en uiteindelijk 150 miljoen dollar in 2023. Een deel van de teams is hier voor, maar tegenstanders voeren aan dat er als gevolg van zo’n limiet veel ontslagen zullen vallen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen