Formule 1 weekoverzicht 26 december

EricBoullier

› Boullier: ‘In 2016 zijn we competitief’
› Vader Bianchi overweegt juridische stappen tegen FIA
› Mercedes wacht met onderhandelingen nieuw contract Rosberg
› Voorlopig geen test- of reservecoureurs voor Haas F1
› Wehrlein lijkt strijd om Formule 1-zitje te verliezen

Boullier: ‘In 2016 zijn we competitief’

Eric Boullier van McLaren gelooft dat de slechte tijden met Honda nu achter de rug zijn. De eerste data voor 2016 wijzen uit dat er degelijke stappen geboekt zijn, het huidige concept zou al beter zijn dan de voorganger. Boullier zegt dat in een interview met Motorsport.com.

De overstap naar de Honda krachtbron verliep moeizaam, Boullier verklaart hoe dat kon: “We hebben onze filosofie moeten veranderen, van een klantenteam [bij Mercedes red.] naar een team dat zelf de prestaties op de baan moest brengen. Als klantenteam kun je geen Wereldkampioen worden, dat is onmogelijk. Daarom moesten wij overstappen naar een andere motorleverancier.”

Vader Bianchi overweegt juridische stappen tegen FIA

Philippe Bianchi, vader van de dit jaar overleden Jules Bianchi, overweegt stappen tegen de mondiale autosportfederatie FIA. Bianchi kraakt in het Franse Auto Hebdo de conclusies van het interne onderzoek, uitgevoerd door de FIA. Bianchi: “De conclusies van het onderzoek waren schokkend. Hoe kan het dat de mensen die dit onderzoek leiden, dezelfde mensen zijn naar wie onderzoek gedaan moest worden?”

Bianchi hint hiermee op vermeende belangenverstrengeling waar sprake van zou zijn bij de autosportbond. “Kun je rechter zijn en tegelijkertijd jury”, vraagt hij zich af. Bianchi is strijdbaar na het overlijden van zijn zoon: “Ik heb het eerder gezegd en dat doe ik weer: Als er mensen verantwoordelijk zijn, moeten ze er voor boeten. […] Ik heb Jules verloren en die krijgen we nooit meer terug, dus ik heb niets te verliezen. Ik zal voor hem vechten met al mijn kracht.” Jules Bianchi lag na een ongeluk tijdens de Grand Prix van Japan maanden in coma, hij overleed op 17 juli.

Mercedes wacht met onderhandelingen nieuw contract Rosberg

Mercedes gaat tot de zomer wachten om met Nico Rosberg in gesprek te gaan over een nieuw contract. Dat heeft Toto Wolff in Speedweek gezegd. Tot die tijd wil Wolff kijken naar wat er gebeurt tussen zijn twee coureurs.

De teambaas van Mercedes waarschuwde eerder al voor een eventuele verandering in de line-up als de rivaliteit tussen zijn twee coureurs een negatief effect zou krijgen op het team. Het contract van Rosberg bij de Duitse renstal loopt eind 2016 af.

Voorlopig geen test- of reservecoureurs voor Haas F1

Romain Grosjean en Esteban Gutierrez krijgen alle ruimte bij het ontdekken van de nieuwe Haas F1-bolide die in 2016 op de baan moet verschijnen. Het Amerikaanse team trekt voorlopig geen test- of reservecoureur aan. Dat heeft teambaas Günther Steiner laten weten.

”Misschien gaan we er in de toekomst iets mee doen, maar de komende periode zouden we toch niet veel doen met reserve- of ontwikkelingsrijders.”, aldus Steiner. Ondertussen is Steiner met Haas F1 op schema om de eerste test te kunnen halen. De crashtest van de eerste Haas F1-auto staat gepland voor 7 en 8 januari.

Wehrlein lijkt strijd om Formule 1-zitje te verliezen

De kans dat Pascal Wehrlein in 2016 Formule 1 rijdt, wordt steeds kleiner. Dat heeft Mercedes-teambaas Toto Wolff gezegd. Wolff was in gesprek om de DTM-kampioen te stallen bij Manor, maar die gesprekken zijn tot nu toe op niets uitgelopen. Wehrlein was afgelopen seizoen reserve bij Mercedes.

Wolff sprak weinig optimisme tegen Speedweek: “We zullen niet meer betalen dan een bepaald bedrag.” Daarmee lijkt het zitje bij Manor de kant op te vallen van Rio Haryanto die steun krijgt van de Indonesische overheid. Ook Alexander Rossi en Roberto Merhi lijken nog in de race voor een stoeltje bij Manor.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden