F1 weekoverzicht 6 januari

Manor

› Toekomst Manor in gevaar
› Silverstone verdwijnt mogelijk van kalender
› Eind februari eerste F1-presentaties

Toekomst Manor in gevaar

Het moederteam van Manor Racing, Just Racing Services Ltd., is vanmorgen onder curatele geplaatst. Daarmee is het voortbestaan van Manor Racing in gevaar gekomen. Het is nog de vraag of het Engelse team in Melbourne aan de start van het nieuwe Formule 1-seizoen zal staan.

Volgens de curatoren zal het 'afhangen van het proces' of Manor de seizoenstart zal halen. Vorig seizoen leek de renstal lange tijd op weg om Sauber voor te blijven in het constructeurskampioenschap. In de een-na-laatste wedstrijd van het jaar werd Sauber-coureur Felipe Nasr negende en zorgde er daarmee voor dat Manor miljoenen euro's aan prijzengeld misliep. 

Omdat Just Racing Services Ltd. onder curatele is geplaatst, beheert het Engelse FRP Advisory LLP tot nader order de financiën van Manor. De toezichthouder van dit bedrijf, Geoff Rowley, benadrukt dat Manor onder de nieuwe eigenaars sinds 2015 flinke progressie heeft geboekt. "Maar om als Formule 1-team  te overleven heb je constant investeringen nodig."

Hij vervolgt: "We zijn nu alle opties aan het bekijken. Het seizoen 2017 begint op 26 maart in Melbourne en de deelname van het team aan deze race zal afhangen van het administratieve proces en onderhandelingen met geïnteresseerde partijen, maar deze mogelijkheden zijn beperkt."

Manor had nog geen coureur voor het komende seizoen vastgelegd. 

Silverstone verdwijnt mogelijk van kalender

Nog meer slecht Formule 1-nieuws uit Engeland want Silverstone dreigt van de F1-kalender te verdwijnen. De eigenaar van het circuit, de British Racing Drivers' Club (BRDC) overweegt om het contract met de FIA te beëindigen. Deze verbintenis loopt nog tot en met 2026, maar zou per eind 2019 kunnen worden stopgezet

Het Britse ITV heeft een uitgelekte brief in handen gekregen, geschreven door de voorzitter van de BRDC John Grant. De voorzitter benadrukt in de brief de financiële risico's die het organiseren van een Grand Prix met zich meebrengt. In de brief komt ook naar voren dat de BRDC een optie heeft om het contract met de FIA op te zeggen. De deadline van deze optie verloopt tijdens de Britse Grand Prix van dit jaar. Grant stelt dat alle opties 'goed overwogen moeten worden' voordat de deadline is verstreken. Mocht de BRDC inderdaad besluiten om onder het contract met de FIA uit te komen, dan zou in 2019 de laatste race op het Engelse circuit worden verreden. 

F1-presentaties eind februari op de planning

Formule 1-fans zullen nog even moeten wachten voordat de eerste contouren van de nieuwe bolides zichtbaar worden. Eind februari worden de eerste auto's gepresenteerd. Voor zover nu bekend is zal Force India het eerste team zijn dat op 22 februari haar nieuwe auto presenteert. Mercedes volgt op 23 februari, terwijl Ferrari de auto een dag later voor het eerst zal laten zien. 

Foto: Manor Racing

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen