Formule E maakt Europees debuut in Monaco

images_FormulaE_mei-2015_formulaE-longbeach

Het FIA Formule E kampioenschap komt dit weekend eindelijk naar Europa voor de eerste keer dit seizoen. Na Miami, Long Beach, Beijing, Putrajaya, Punta del Este en Buenos Aires strijkt dit nieuwe kampioenschap dit weekend neer in de straten van Monte Carlo.

Voor het eerst in haar korte historie komt het kampioenschap naar Europa en dat betekent dat er een goede graadmeter aan komt wat betreft de populariteit. In Azië, Noord-Amerika en en Zuid-Amerika lijkt het goed te zitten voor de nieuwe klasse, echter moet dit in Europa nog blijken.

Over de competitie in Formule E heeft het publiek voorlopig niet te klagen. De eerste zes races kenden steeds zes verschillende winnaars en zeker niet de minste namen: Lucas di Grassi won de spectaculaire opening in Beijing tot Nelson Piquet, die vorige maand in Long Beach de overwinning greep. Daar komt bij dat elke race wel een verrassend element heeft. Di Grassi stond weliswaar op het podium in maar liefst vier races maar zijn auto liet het in Argentinië afweten.

Een aantal sterke coureurs waaronder vele voormalige Formule 1-coureurs maakt hun opwachting in Formule E. Ook een aantal bekende namen uit het sportscar-racen reden inmiddels Formule E. Voorlopig is Ho-Pin Tung de enige Nederlander die geproefd heeft aan deze nieuwe klasse. Na de race in Monte Carlo maakt de Formule E nog haar opwachting in de straten van Berlijn, Moskou alvorens het seizoen afgesloten wordt in Londen met twee races in het laatste weekend van juni.

Monaco

Hoewel Monaco natuurlijk wereldberoemd is vanwege het Formule 1-parcours, rijden de Formule E-auto’s dit weekend een kortere omloop van 1,76 kilometer. De orginele start-finish, Sainte-Dévote en de passage van ‘Het Zwembad’ blijven wel gewaarborgd in de geüpdate versie, evenals Rascasse.

“Ik denk dat het een mooie baan is op een prachtige locatie”, aldus voormalige Formule 1-coureur Jarno Trulli. De Italiaan won de Formule 1 Grand Prix in 2004 met Renault en kent het circuit in Monaco goed: “Hier kan goed ingehaald worden en er zitten zoals altijd een aantal verraderlijke passages in. De bocht bij het zwembad zal erg glad zijn en de laatste twee bochten kennen we goed uit de Grand Prix dus al met al ziet het er behoorlijk goed uit.”

De race begint zaterdag om 16.00 uur en is in Nederland te zien bij Fox Sports.

Kampioenschap voor Monaco e-Prix
1. Lucas di Grassi - 75 punten
2. Nelson Piquet - 74 punten
3. Nicolas Prost - 69 punten
4. Sébastien Buemi - 55 punten
5. Sam Bird - 52 punten

De hoogtepunten van de Formule E-races tot nu toe:

Foto's: Formula E

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen