Franz Tost: nooit getwijfeld aan capaciteiten Kvyat

1920x1080-Daniil-Kvyat-Scuderia-Toro-Rosso

De terugkeer van Daniil Kvyat bij Scuderia Toro Rosso was naast de comeback van Robert Kubica in de Formule 1 misschien wel het meest besproken onderwerpen op de paddock van de koningsklasse van de autosport. Maar, zo beweert teambaas Franz Tost van Toro Rosso tegen Speedweek: 'niemand heeft ooit aan de rijderscapaciteiten van Kvyat getwijfeld.'

"Ik heb altijd gezegd dat het twee tot drie jaar duurt voordat een coureur alle complexe processen in de Formule 1 heeft begrepen en zich volledig heeft kunnen ontwikkelen."

Goede start

De Rus kende een goede start van zijn Formule 1-carrière. Zijn goede debuut bij Scuderia Toro Rosso in 2014 leverde hem een stoeltje op bij Red Bull Racing dat net afscheid had genomen van Sebastian Vettel. Bij Red Bull versloeg hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, maar in zijn tweede seizoen moest Kvyat na enkele incidenten plaatsmaken voor Max Verstappen.

"Toen het nodig werd om hem naar Red Bull Racing te brengen, leek hij voorbereid op deze taak. Hij liet ook goede prestaties zien, maar iedere keer leveren onder grote druk is voor geen enkele coureur eenvoudig", zegt Tost.

Terugkeer naar Toro Rosso

Kvyat keerde terug naar Toro Rosso, maar de vorm van de beginperiode kreeg hij maar niet te pakken. In anderhalf seizoen verzamelde hij slechts een handvol punten en na de Amerikaanse Grand Prix nam Toro Rosso afscheid van de Rus.

"Met de kennis van vandaag kunnen we zeggen: de overstap naar Red Bull Racing kwam te snel. Toen hij in 2016 terugkeerde, was het mentaal moeilijk. Maar niemand heeft hier ooit aan zijn rijderscapaciteiten getwijfeld", bekent Tost.

Opvolger Pierre Gasly

Vorig jaar winter dook Kvyat opeens op als testrijder bij Ferrari. Achteraf gezien is dat een goede keuze geweest, want Toro Rosso trok hem aan als vervanger van de naar Red Bull Racing vertrokken Pierre Gasly. "Ik heb altijd gedacht dat hij nog een kans verdiende, en ik denk dat we de beste Daniil Kvyat nog niet hebben gezien."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen