MotoGP: Geniale Marquez scoort hattrick in Texas

12 apr 2015
images_MotoGP_2015_april_150412_AME_MotoGP_podiumselfie

Zaterdag in de kwalificatie voor de Grand Prix of the Americas had Marc Marquez al laten zien dat hij dingen kan die niemand anders kan op een motor. In de race van de MotoGP op het circuit van Austin stond er geen maat op de regerend wereldkampioen. Voor de derde achtereenvolgende keer won hij met overmacht de race in Texas.

In tegenstelling tot twee weken geleden in Qatar was Ducati-rijder Andrea Dovizioso deze keer Valentino Rossi (Yamaha) te snel af. Rossi was tevreden met zijn derde plaats, waarmee hij de leiding in het wereldkampioenschap in handen houdt. “Dit was het maximale,” zei The Doctor. “Mijn banden zijn volledig op gereden. ‘Dovi’ was hier gewoon sterker. En Marc zeker. Ik ben blij met deze derde plaats, niet eens zo heel ver achter Marc. Ik had eigenlijk verwacht dat we hem pas in de persconferentie weer zouden zien…”

Marquez nam geen risico’s bij de start, maar greep al snel de leiding in de wedstrijd. Hij wist een maximale voorsprong van 5 seconden op te bouwen en kon daarmee onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen kon cruisen. “Het had misschien wel harder gekund,” zei Marquez. “Maar als het niet nodig is, waarom zou ik dan riskeren dat ik mijn banden kapot rijd? Ik had in Qatar geen best resultaat (vijfde, red.) dus ik wilde hier maximaal scoren. De voorsprong is dan van geen belang, alleen de winst telde.” In het klassement staat Marquez nu derde, 5 punten achter Rossi en 4 achter Dovizioso.

De start van de MotoGP-race moest ruim een half uur worden uitgesteld. Terwijl de heren klaar stonden voor de start, bleek dat er water lag onder de brug over de baan bij Bocht 3. Doordat kort voor de geplande start van de wedstrijd de zon ineens was doorgebroken in Austin, was het in korte tijd een stuk warmer geworden en drupte een flinke hoeveelheid condens van de brug op de baan. Het water moest eerst worden opgeruimd om het risico op valpartijen weg te nemen. Eerder al waren de warmup-sessies uitgesteld vanwege mist, waren trainingen later begonnen vanwege hevige regenbuien en was een trainingssessie van de MotoGP stilgelegd omdat er een hond op het circuit liep.

Emotionele overwinning Sam Lowes in Moto2

De eerste paar ronden van de Moto2-race waren voor de Brit Sam Lowes een gevecht tegen de pijn. Maar toen de adrenaline zijn pijnstillende werk deed, was Lowes de valpartijen die hij in de trainingen had snel vergeten. Met zes ronden te gaan stak hij de Fransman Johann Zarco voorbij, die vanaf de derde plaats was gestart.

Terwijl Zarco en de van pole position gestarte Belg Xavier Simeon het ernstig aan de stok kregen, waarbij Simeon uiteindelijk crashte, reed Lowes ongestoord naar zijn eerste Grand Prix-overwinning. Door de crash van Simeon werd Alex Rins derde en daarmee de nieuwe leider in het kampioenschap. Regerend kampioen Tito Rabat eindigde als vierde.

Lowes, die in 2013 wereldkampioen werd in de Supersport-klasse, was al eerder dichtbij zijn eerste GP-zege, maar het waren vooral valpartijen die dat voorkwamen. Twee weken geleden in Qatar vloog hij er al in het begin van de race uit terwijl hij vanaf pole position was gestart. Nadat hij in de trainingen en in de kwalificatie voor de GP in Texas ook weer een paar keer hard viel – met name zijn crash in de tweede vrije training van vrijdag was spectaculair – was het helemaal niet vanzelfsprekend dat het nu eindelijk wel zou lukken. 

15-jarige Quartararo maakt belofte waar in Moto3

In pas zijn tweede Grand Prix heeft Fabio Quartararo laten zien waarom voor hem een uitzondering is gemaakt op de leeftijdslimiet van 16 jaar. De Fransman, die eind van de maand pas 16 wordt, werd tweede in de Moto3-race in Texas, achter de Brit Danny Kent. Quartararo wordt ‘de nieuwe Marc Marquez’ genoemd; hij liet op het Circuit of the Americas zien waar die vergelijking vandaan komt.

Kent was het hele weekend al duidelijk de sterkste van het veld. Toch had hij geen beste start en viel hij terug naar de vijfde plaats. “Ik ben bewust even blijven zitten,” vertelde Kent later. “Ik wilde zien waar de verraderlijke vochtige plekken zaten. Toen ik dat wist, ben ik naar voren gereden.”

Daarvandaan wist de Brit vrij gemakkelijk weg te komen. Achter hem voerde een groep van zeven man een hevige strijd om de resterende podiumplaatsen. Lang leek de Fransman Alexis Masbou vrij zeker van een van die plaatsen, maar de winnaar van de race in Qatar gleed in de laatste bocht van de wedstrijd weg terwijl hij op de vijfde plaats reed. Masbou kwam lopend met zijn motor aan de hand over de finish als zestiende – buiten de punten dus. Kent, Quartararo en op de derde plaats Efren Vazquez waren toen al lang en breed over de streep. 

De Moto3-race werd ontsierd door een groot aantal valpartijen doordat er her en der op de baan nog vochtige plekken waren van de mist die ’s ochtends al de warmup-sessies vertraagde. Vooral een natte plek in de laatste bocht eiste wat slachtoffers, onder wie Livio Loi. De Belgische coureur van het Nederlandse team RW Racing GP kon wel doorrijden, maar kwam slechts als 26ste, op een ronde achterstand, over de finish. Andere valpartijen waren van Juanfran Guevara, al in de eerste ronde, Miguel Oliveira, wiens motor bijna Andrea Locatelli ondersteboven kegelde, en Francesco Bagnaia, die op de tweede plaats reed toen hij viel.

TOP-10 FINISH MOTOGP:

1 Marquez

2 Dovizioso +2,3s

3 Rossi +3,1

4 Lorenzo +6,6

5 Iannone +7,5

6 Smith +10,5

7 Crutchlow +16,9

8 A. Espargaro +19,0

9 Viñales +38,5

10 Petrucci + 41,7

12 apr 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen