GP Nederland keert in 2020 definitief terug op F1-kalender

zandvoort

De lichten staan definitief op groen. Na 35 jaar afwezigheid keert de Formule 1 terug in Nederland. Vanaf 2020 wordt de Grand Prix van Nederland verreden op Circuit Zandvoort. Dat hebben het circuit, hoofdsponsor Heineken en Formula One Management (FOM) bekendgemaakt. Er is een contract afgesloten voor drie jaar met een optie voor nog twee jaar.

Afgelopen weekend sijpelde het nieuws al door dat er tussen het circuit en het management van de Formule 1 een akkoord was bereikt. Een delegatie van het Zandvoortse circuit was in Barcelona, waar de Grand Prix van Spanje werd gereden, om afrondende gesprekken te voeren.

1985 voor het laatst

Het circuit in de duinen was in 1985 voor het laatst gastheer van een officiële Formule 1-race. Deze werd gewonnen door Niki Lauda, destijds rijdend voor McLaren. Op het podium werd de Oostenrijker geflankeerd door teamgenoot Alain Prost en Lotus-coureur Ayrton Senna.

De terugkeer van de Formule 1 op vaderlandse bodem kan niet los worden gezien van de prestaties en populariteit van Max Verstappen. Sinds zijn entree in de koningsklasse in 2015 is de sport booming in Nederland. De Jumbo Racedagen op Zandvoort trekken meer dan 110.000 bezoekers en tienduizenden Nederlandse fans zitten jaarlijks langs het circuit tijdens de Grand Prix’ van Oostenrijk en België.

Nieuwe eigenaren circuit

Hierdoor werd de bereidheid om de Formule 1 naar Nederland te halen steeds groter. Sinds de overname in 2016 van het circuit in Zandvoort door de Amsterdamse investeringsmaatschappij Chapman Andretti Partners, opgericht door Menno de Jong en Bernhard van Oranje, is er hard gewerkt aan de terugkeer van de koningsklasse naar ons land. Aanvankelijk had Zandvoort concurrentie van Assen, maar uiteindelijk ging de voorkeur van de FOM uit naar Zandvoort om de Nederlandse Grand Prix vanaf 2020 te organiseren.

GP-Nederland-Dutch-Grand-Prix-2020-Logo-700x394
(c) Formula 1

De kosten van de Grand Prix worden geschat tussen de dertig en veertig miljoen euro, waarvan twintig miljoen een jaarlijkse fee is voor de FOM. Dat bedrag is bijeengebracht door een groep investeerders. Zandvoort hoefde voor financiële steun niet te rekenen op de overheid.

Geen overheidsgeld

Minister van sportbeleid Bruins liet afgelopen februari weten geen gehoor te geven aan het verzoek van het circuit. Zandvoort wilde een overheidsbijdrage van zeven miljoen euro per jaar, later teruggebracht naar vijf miljoen. Het kabinet was en is van mening dat een rijksbijdrage niet nodig, noch gerechtvaardigd is. Ook bij buurgemeente Haarlem kreeg het circuit nul op rekest.

De gemeenteraad van Zandvoort stemde afgelopen maart unaniem in met een investering van vier miljoen euro. Het toegezegde bedrag wordt gebruikt voor onder meer het verbeteren van de infrastructuur voor een ‘optimale bereikbaarheid’ van het evenement. Om de investering te financieren wordt onder andere de toeristenbelasting met minstens vijftig cent per overnachting verhoogd.

Mei 2020 op de kalender

Het was uiteindelijk allemaal voldoende voor de FOM om Zandvoort definitief een plek te geven op de Formule 1-kalender. De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix, zoals de race officieel gaat heten, wordt waarschijnlijk begin mei 2020 verreden.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden