Grand Prix Radio-rapport: Nikita Mazepin

15 dec 2021 door Tim Koenders
1018824741-LAT-20210923-GP2115_113355_ONZ7654-277

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Nikita Mazepin.

Nikita Mazepin was één van de rookies van het Formule 1-veld. De Rus kan terugkijken op een erg zwaar seizoen met weinig hoogtepunten en toch wel veel dieptepunten. Voordat het seizoen begon, kwam de Haas-coureur al negatief in het nieuws. Fans begonnen zelfs petities om hem niet in de Formule 1 toe te laten. Toen het seizoen eenmaal begonnen was werd het niet positiever. De Haas had veruit de langzaamste auto en echte progressie stond ook niet op de planning. De auto was niet goed en daarom ook lastig bestuurbaar. Mazepin spinde vaak en hield er zelfs de bijnaam 'Mazespin' aan over. De vele fouten en vele spins maken het een erg slecht debuutseizoen.

Nikita Mazepin / Haas / 2021
Foto: Haas F1 Team Media (Glenn Dunbar / LAT Images)

De statistieken

Wanneer je kijkt naar de statistieken van Mazepin wordt het niet veel beter. In de kwalificatie wist hij twee keer beter te presteren dan zijn teamgenoot. Dat kwam omdat Schumacher twee keer niet deel kon nemen door een crash in de laatste vrije training. De sessies dat de Duitser deelnam eindigde hij altijd voor de Rus. De afstand tussen beiden in de kwalificatie was af en toe ook erg groot, met het dieptepunt tijdens de thuisrace van Mazepin. Tijdens de Grand Prix van Rusland kwalificeerde hij 3,9 seconden achter zijn teamgenoot die in dezelfde auto reed. Mazepin was de enige coureur die niet één keer in het tweede deel van de kwalificatie kwam.

Tijdens de grands prix presteerde de Haas-coureur niet veel beter op papier. Zijn beste resultaat was een veertiende plaats tijdens de knotsgekke Grand Prix van Azerbeidzjan, die met nog twee rondes te gaan werd herstart. Ook in de races wist hij dus geen potten te breken. In het wereldkampioenschap is hij officieel zelfs als 21ste geëindigd. Dit komt omdat Kubica, de man die Räikkönen verving tijdens twee grands prix, naast een veertiende plaats ook een vijftiende plaats behaalde. Kubica heeft dus officieel beter gescoord naar Mazepin.

Nikita Mazepin / Haas / 2021
Foto: Haas F1 Team Media (Zak Mauger / LAT Images)

Alles op een rijtje

Er waren slechts enkele positieve punten aan het seizoen van Mazepin. In de Haas kon hij niet echt meestrijden en toch had hij af en toe een mooie inhaalactie op zijn teamgenoot, bijvoorbeeld aan de binnenkant van bocht één in Brazilië. Verder zullen de fans niet echt onder de indruk zijn geraakt van zijn optredens. Met alle spins, crashes en slechte statistieken was het seizoen geen succes. En als klap op de vuurpijl testte Mazepin ook nog eens positief op covid voor aanvang van de allerlaatste race van het seizoen.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Nikita Mazepin een 2,9 voor zijn seizoen.

Lees ook: F1 aan Tafel: Max is Wereldkampioen

Lees ook: Overwinning Max Verstappen in 10 foto’s

Lees ook: Jos Verstappen emotioneel na wereldtitel Max: “Ik ben enorm blij”

15 dec 2021 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen