Grand Prix Radio-rapport: Yuki Tsunoda

21 dec 2021 door Tim Koenders
SI202111181270_hires_jpeg_24bit_rgb

Het Formule 1-seizoen van 2021 gaat de boeken in als één van de spannendste seizoenen aller tijden. Maar hoe presteerden de individuele coureurs nou eigenlijk? Grand Prix Radio blikt terug op het seizoen met het Grand Prix Radio-rapport. In deze aflevering kijken we terug op het seizoen van Yuki Tsunoda.

Yuki Tsunoda was een van de drie rookies van afgelopen seizoen. Van de debutanten was hij degene die de meeste punten wist te pakken. Het scheelt wel dat hij in een AlphaTauri mocht rijden. Tijdens de wintertest zag de snelheid van de jonge Japanner er veelbelovend uit. Veel mensen genoten van zijn interviews naast de baan maar ook zeker van zijn uitgesproken boordradio's. Tijdens zijn eerste race in Bahrein pakte hij ook direct punten: een zeer positieve start van het seizoen. Het tweede Formule 1-weekend crashte hij vrij hard in het eerste deel van de kwalificatie. De eerste crash waarna er nog best een aantal volgde. Mede door de hulp van Albon wist hij het seizoen ook weer positief af te sluiten.

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Mexico / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Buda Mendes/Getty Images)

De statistieken

Vergeleken met zijn teamgenoot was het zeker geen goed seizoen voor Yuki Tsunoda, al is het moeilijk voor een rookie om zich te meten aan iemand die in erg goede vorm verkeerd. In de kwalificaties wist de Japanner slechts één keer een snellere ronde te rijden dan zijn teamgenoot. Toch wist hij dit seizoen negen keer in het derde deel van de kwalificatie te komen, in een auto die op papier de zesde snelste is. Zes van die negen waren in de laatste zeven Grand Prix-weekenden. Na even te moeten wennen lijkt Tsunoda de snelheid in de kwalificatie gevonden te hebben.

Ook in de races had de rookie het vaak moeilijk. Hij wist slechts 32 punten bij elkaar te rijden terwijl Gasly er 110 behaalde. Het hoogtepunt van het seizoen was tijdens het laatste Formule 1-weekend. In Abu Dhabi wist hij een vierde plaats te behalen door Valtteri Bottas in de laatste ronde in te halen en Gasly achter zich te houden.

Yuki Tsunoda / Pierre Gasly / AlphaTauri / Grand Prix van Qatar / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox / Getty Images)

Alles op een rij

Kijkend naar de statistieken is het misschien niet het allerbeste seizoen geweest voor Tsunoda. Toch zien veel mensen de potentie aangezien hij er verschillende weekenden goed bijzat. De hulp die hij gedurende de tweede helft van het seizoen van Albon kreeg, heeft ook erg geholpen. De fans kunnen in ieder geval altijd genieten van de boordradio's van de jonge Japanner.

De redactie van Grand Prix Radio geeft Yuki Tsunoda een 6,8 voor zijn seizoen.

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: George Russell

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Nicholas Latifi

Lees ook: Grand Prix Radio-rapport: Antonio Giovinazzi

 

21 dec 2021 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen