Grand Prix Retro - Kampioenen die hun titel niet verdedigden

Mansell1992

Voor een kampioen bestaat er weinig beters dan je titel succesvol prolongeren. Toch vertelt de geschiedenis ons een ander verhaal. Deze Formule 1-kampioenen besloten om hun titel niet te verdedigen. 

 Mike Hawthorn: 1958 

Mike Hawthorn was de eerste coureur in de Formule 1 die besloot om niet deel te nemen in het seizoen na zijn kampioenschap. Mike was een coureur die er op dat moment al redelijk lang bij was. Zijn debuut kwam in de Grote Prijs van België van 1952, waarbij hij een vierde plek pakte. In een Cooper wist hij dat seizoen ook zijn eerste podium te scoren, in de GP van Engeland. Vanaf toen reed hij twee seizoenen voor Ferrari, maar hij moest onderdoen voor Juan Manuel Fangio. Na twee mindere jaren bij Jaguar en BRM besloot Mike in 1957 zijn terugkeer te maken bij Ferrari. Ondanks het feit dat Mike slechts één overwinning pakte in 1958 wist hij wel wereldkampioen te worden. Hiermee werd Mike de eerste Britse kampioen, maar ook de eerste die direct na zijn titel ermee ophield. Tragisch genoeg overleed Mike drie maanden later, in een wegongeluk. 

2-20200416144703_1-700x394
(c) FIA Formula E
(c) Formula 1

Jackie Stewart: 1973 

Jackie Stewart staat bekend als een van de beroemdste wereldkampioenen in de Formule 1. Of het nou om het Schotse accent of zijn racekunsten ging, Jackie Stewart was en is een icoon. Zijn carrière begon met drie jaren bij BRM, waarbij hij in 1965 al direct derde werd in het kampioenschap. Toch zou echt succes pas komen bij Matra, toen hij gedurende het seizoen 1968 het gevecht aanging met Graham Hill. Een jaar later boekte hij daar zijn eerste titel, om vervolgens de overstap te maken naar het team van Tyrrell. Daar zou hij uiteindelijk zijn twee laatste titels uit zijn carrière pakken. Jackie zelf had in de lente al besloten om er na 1973 mee op te houden, maar naast teambaas Ken Tyrrell wisten weinig mensen dit nogDe ‘Flying Scot’ zou uiteindelijk net niet aan de honderd starts komen. Dit vanwege de crash van zijn goede vriend François Cevert, die in de vrije trainingen van de GP van Amerika om het leven kwam. Twee weken na die race zei de Schot de sport voorgoed vaarwel.  

2-20200416144703_1-700x394
(c) FIA Formula E

Nigel Mansell: 1992 

Nigel Mansell had al een lange carrière achter zich toen hij na 1992 besloot er definitief mee te stoppen. De Lotus-jaren lagen ver achter hem, en ook zijn stints bij Ferrari en Williams waren nu geschiedenis. Nigel had oorspronkelijk al in mid-1990 bij Ferrari zijn afscheid aangekondigd, maar op die beslissing kwam hij later terug. Met Ferrari was hij echter wel klaar, en dus keerde hij in 1991 terug naar Williams. Deze periode zou de succesvolste van de twee bij Williams worden. Waar hij in 1991 nog Senna voor zich moest dulden, zo zou het in 1992 andersom zijn. De Williams dat jaar was simpelweg de snelste, waardoor Nigel relatief eenvoudig de titel op zijn naam kon schrijven. Uiteindelijk zorgde een conflict met Williams, gebaseerd rondom contractzaken met Alain Prost, ervoor dat Mansell ondanks zijn titel de F1 verliet. Mansell zou uiteindelijk nog wel een paar races rijden in de Formule 1, maar aan een volledig seizoen zou de Brit niet meer beginnen. 

 Alain Prost: 1993 

Alain Prost had al een sabbatical achter de rug toen hij in 1993 terugkeerde bij Williams om weer te racen. Nigel Mansell was weg bij Williams, evenals Riccardo Patrese. Damon Hill zou teamgenoot worden van de destijds drievoudig wereldkampioen. Ook dit jaar was Williams weer oppermachtig: Alain wist acht races te winnen en stond slechts vier keer niet op het podium. De clausule die ervoor zorgde dat Senna geen teamgenoot mocht zijn van Prost liep echter eind 1993 af, waardoor de Fransman de sport zijn rug toekeerde. Toch zou het niet het laatste zijn wat we van de Fransman zagen. Met zijn eigen team genaamd Prost keerde hij aan het eind van de jaren ’90 terug, maar deze periode bleek onsuccesvol. Prost is nu actief bij de renstal van Renault. 

2-20200416144703_1-700x394
(c) FIA Formula E

Nico Rosberg: 2016 

De meest recente kampioen die na zijn titel de sport verliet is Nico Rosberg. De Duitser maakte zijn debuut voor Williams in 2006, waar hij tot eind 2009 bleef. Samen met Michael Schumacher maakte hij in 2010 deel uit van de comeback van Mercedes. Al snel werd duidelijk dat Nico niet geïmponeerd was door zijn ervaren teamgenoot. Nico scoorde zijn eerste overwinning in 2012 op het Shanghai International Circuit, in een race die hij vrijwel volledig domineerde. Na Schumachers vertrek begon het befaamde tijdperk met Lewis Hamilton. Lewis zou de overhand van de twee krijgen, maar 2016 bleek een uitzondering. Nico begon met vier overwinningen op rij, races waarin Lewis problemen kende. Niet te vergeten uit 2016 waren natuurlijk de gevechten, geregeld met slechte afloop, in Spanje en Oostenrijk. Mede door pech bij Lewis wist Nico uiteindelijk een psychologisch steekspel te winnen. Op het podium in Abu Dhabi werd wel duidelijk hoeveel bloed, zweet en tranen dit hem had gekost. Nico was helemaal op en kondigde zijn afscheid niet snel na zijn titel aan. Nico is nu vooral actief op de Duitse televisie en op zijn eigen YouTube-kanaal.

2-20200416144703_1-700x394
(c) FIA Formula E
(c) CNN / Nico Rosberg doet donuts na het binnenhalen van zijn titel in 2016

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden