Bas-Koeten-Racing

Vrijdagochtend werd de eerste vrije training voor de Grand Prix van België verreden op een droog circuit van Spa-Francorchamps. Bottas liet de snelste tijd noteren gevolgd door Hamilton en Verstappen. 

De coureurs beginnen dit weekend wederom aan een triple header. Na Spa zal het racecircus afreizen naar Monza en Mugello. Het raceweekend begon droog, maar dat zal volgens de voorspellingen niet zo blijven. Zowel op zaterdag als op de zondag wordt namelijk regen verwacht.

Tracklimits

Ook dit weekend moeten de coureurs op hun tellen passen. In bochten 4, 9 en 19 worden namelijk tracklimits gehanteerd. Dat betekent dat rondetijden van coureurs afgepakt kunnen worden als ze de tracklimits overtreden.

Verder zal men dit weekend stilstaan bij het overlijden van Anthoine Hubert. De Fransman kwam precies een jaar geleden om het leven na een zware crash op het circuit van Spa-Francorchamps. Veel coureurs waren goed bevriend met Hubert. Voor onder andere Gasly, Ocon en Leclerc zal dit weekend dan ook extra emotioneel zijn. Meer daarover: Racewereld herdenkt: Een jaar sinds overlijden Hubert bij crash op Spa.

https://twitter.com/F1/status/1299271087482703873

Met de lichten op groen zijn het Carlos Sainz en Alexander Albon die als eerste naar buiten gaan. Op de nodige installatierondjes na, wordt het echter al snel rustig op de baan. Met nog iets meer dan een uur te gaan is er nog weinig bijzonders gebeurd, tot Romain Grosjean plots een probleem meldt. "No power, no power", roept hij over de boordradio. De Fransman duikt vlak daarna de pits in.

Problemen bij Haas

Ook bij zijn teamgenoot Kevin Magnussen loopt het niet op rolletjes. De Deen staat in de pits en is uit zijn auto gestapt. Niet veel later meldt het team van Haas dat beide bolides niet meer in actie zullen komen tijdens de eerste vrije training als gevolg van problemen met de power unit.

https://twitter.com/HaasF1Team/status/1299282760855584768

https://twitter.com/HaasF1Team/status/1299280670653546497

Niet veel later krijgt Pierre Gasly het aan de stok met Lando Norris. De Brit reed de Fransman in de weg en daar was Gasly op zijn zachtst gezegd niet heel erg blij mee. De Italiaan Antonio Giovinazzi hebben we ondertussen nog bijna niet gezien. Na slechts twee installatierondjes dook hij de pits weer in. Op de camerabeelden is te zien dat het team druk sleutelt aan zijn auto. Wat er precies aan de hand is met zijn bolide is dan nog onbekend.

Nieuwe achtervleugel

Met nog vijfendertig minuten te gaan heeft Lando Norris de snelste tijd achter zijn naam staan. Dat bleef echter niet lang zo wat zowel Sainz als Albon verbeterden zich en gingen naar de snelste tijd. Vervolgens gingen ook de Mercedessen naar buiten voor een rondje op de softs, waarmee ze makkelijk de eerste en tweede tijd neer wisten te zetten. Ook Verstappen ging naar buiten voor een rondje op de softs. Hij liet de derde tijd achter zijn naam zetten.

Met minder dan tien minuten te gaan duiken veel coureurs nog even naar buiten. Lewis Hamilton doet dat echter nog niet. Zijn team is namelijk bezig om een nieuwe achtervleugel op zijn bolide te zetten. Met nog zes minuten te gaan komt de Brit toch nog even de baan op. Bottas duikt ondertussen de pits in, hij heeft namelijk een lekke linker voorband.

https://twitter.com/F1/status/1299290077865095174

Aan het einde van VT1 zijn het achtereenvolgend Bottas, Hamilton en Verstappen die de top 3 van snelste tijden hebben neergezet. Ook vanmiddag zal Grand Prix Radio je op de hoogte houden van het laatste nieuws omtrent de tweede vrije training!

EggFiakVgAE2MsX-700x394
(c) Formula1.com

Lees ook: Tijdschema voor de Grand Prix van België

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden