VF-18

Haas F1 heeft vandaag als eerste van de tien Formule 1-teams de bolide voor 2018 gepresenteerd. De VF-18 lijkt zo op het eerste gezicht weinig te verschillen van zijn voorganger.

Ook achter het stuur en onder de motorkap bouwt Gene Haas voort op de voorzichtige successen van vorig jaar. Toen eindigde het team met Kevin Magnussen en Romain Grosjean in de cockpit en Ferrari in het achteronder op 47 punten en een achtste plaats in het kampioenschap. Die positie is dezelfde als in het debuutjaar, maar het puntenaantal lag een stuk hoger. Niet onverdienstelijk voor een tweede seizoen in de Formule 1.

Dit jaar dus meer van hetzelfde: de Europeanen Magnussen en Grosjean zijn gebleven en de Amerikaanse stal doet wederom een beroep op de krachtbronnen uit Maranello. Een van de grootste uitdagingen vormde het verbeteren en lichter maken van het chassis, zo laat teambaas Gunther Steiner weten: "De auto van 2017 was eigenlijk best goed, maar we hebben er nooit het maximale uitgehaald. We hebben geprobeerd dat voor 2018 aan te passen en de auto zo licht mogelijk gemaakt om extra ballast te kunnen dragen." Steiner doelt daarmee op de halo die vanaf dit jaar verplicht op de auto zit: "Het toevoegen van de halo vormde de grootste uitdaging. Het kostte ons aerodynamica-team best wat hoofdbrekens en de ontwerpafdeling moest het chassis er voor aanpassen."

Ook teameigenaar Gene Haas is in zijn nopjes met de VF-18: "We hebben een hoop zwakke variabelen uit weten te schakelen. We hebben de focus verlegd naar wat essentieel is om de auto constant(er) te laten presteren en het gat naar de top te verkleinen." De VF-18 is uitgevoerd in lichtgrijs, rood en zwart, waarmee het team terugkeert naar de originele kleurstelling uit 2016.

Of Haas F1 net als de afgelopen twee seizoenen potten kan breken is de vraag: weliswaar heeft het in Ferrari een prima toeleverancier van motoren, versnellingsbakken, wielophangingen en wat dies meer zij, maar ook de concurrentie zit niet stil. Het heeft er alle schijn van dat in ieder geval McLaren met Renault-power de stal uit Kannapolis voorbij gaat steken.

De concurrentie lijkt dan ook vooral te komen uit de hoek van Toro Rosso en Sauber. Die laatste stal treedt niet alleen met dezelfde Ferrari-onderdelen aan, maar tevens met nieuw elan en financiële backing van Alfa Romeo. De hoge heren in Maranello zullen dat project absoluut niet willen laten mislukken en dus mogelijk de beste onderdelen naar Zwitserland sturen. Tel daarbij op dat Haas afgelopen winter weigerde om een Ferrari-junior in de VF-18 te zetten en het zou zo maar kunnen dat de relatie tussen de Scuderia en de Amerikanen op een lager pitje komt te staan, met alle gevolgen van dien. Een voordeel voor Haas is echter dat het al vrij vroeg in 2017 de focus verlegde naar de bouw van een nieuwe auto en klaar lijkt voor het nieuwe seizoen. Het is aan de Deens-Franse coalitie om de Amerikanen daarbij te assisteren.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden