Halfjaarrapport F1: McLaren-Honda

McLaren

2016 had het jaar van de definitieve terugkeer van McLaren aan de top van de Formule 1 moeten worden.

Niet alleen omdat het team dit jaar 50 jaar in de Formule 1 zit en dus een jubileum heeft te vieren, maar ook omdat er in de winter flink is geëvalueerd en geleerd van het rampjaar 2015 waarin Fernando Alonso en Jenson Button slechts 27 punten en een negende plaats in het eindklassement naar huis reden. 

Stijgende lijn

De ambities kregen in de eerste race een flinke knauw toen Alonso zijn MP4-31 achterop de Haas van Esteban Gutierrez reed en één van de meest misselijkmakende klappers van de afgelopen jaren beleefde.

https://www.youtube.com/watch?v=tPnwzedxMfI

Zijn vervanger Stoffel Vandoorne zorgde een race later in Bahrein voor het eerste McLaren-punt van dit seizoen, een hele verbetering ten opzichte van 2015 toen de notoir onbetrouwbare McLaren-Honda combinatie pas in de zesde ronde (Monaco) z’n eerste punten pakte. Alonso keerde in China terug en eigenlijk gaat het sindsdien steeds een tikkeltje beter met McLaren. Zowel Alonso als Button zijn geregeld terug te vinden in Q3 en pakken regelmatig hun puntjes mee. In de eerste helft van dit seizoen al 42, ruim meer dan in het hele vorige seizoen bij elkaar.

Meer motor-updates

Toch kan men in Woking niet tevreden zijn: McLaren is een team met acht constructeurstitels achter zijn naam. Een team van winnaars dus. Strijden om podiums, overwinningen en kampioenschappen is een vereiste bij McLaren. Dit jaar, zo heeft Alonso inmiddels toegegeven, zit dat er bij lange nog niet in. Ook niet als Honda, zoals chef Yusuke Hasegawa inmiddels heeft aangekondigd, in de komende races alle resterende tokens zal gaan inzetten voor nieuwe motorupdates. Voor McLaren en Honda is het zaak om de rest van dit seizoen te gebruiken om verder in te lopen op Mercedes, Ferrari en Renault om zodoende volgend jaar de grote stap voorwaarts te maken en mee te kunnen strijden om de ereplaatsen.

Vandoorne voor Button?

Met welke coureurs dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk: Alonso (35) en Button (36) vormen het meest ervaren rijdersduo in de Formule 1, maar zijn niet meer de jongste en dan staat er in de persoon van Vandoorne ook nog eens een megatalent in de coulissen te trappelen. Het lijkt er sterk op dat de Belg komend seizoen Button zal vervangen. De wereldkampioen van 2009 lijkt nadrukkelijk op weg naar Williams en zal ongetwijfeld in de tweede helft van dit seizoen zijn visitekaartje nog even willen afgeven. En Alonso lijkt na zijn horrorcrash in Melbourne gedrevener en gemotiveerder dan ooit en er alles aan te willen doen om die derde wereldtitel binnen te halen. En dus zal ook hij in de rest van het seizoen willen bewijzen dat hij de man voor de toekomst van McLaren is. 

Foto: McLaren Honda 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden