Halfjaarrapport F1: Scuderia Toro Rosso

STR_Hongarije_2016

Het satellietteam van Red Bull stond in het eerste deel van dit seizoen vol in de Nederlandse belangstelling. Reden: Max Verstappen. Nadat hij de overstap maakte naar de hoofdmacht verloren we de Italianen onder leiding van Franz Tost. Hoe verging het ze?

Na een redelijk lastig seizoen wat betreft motoren in 2015, stapt Toro Rosso over naar een verouderde Ferrari-krachtbron. Duidelijk is dat er geen updates komen waarmee ook helder wordt dat goede resultaten naarmate het seizoen vordert lastig worden. De rijders line-up blijft ongewijzigd aan het begin van het seizoen.

Carlos Sainz is een solide coureur voor een team als Toro Rosso. Anderzijds was daar Max Verstappen. Hij steelt regelmatig de show in zijn debuutseizoen en mag zich verder gaan bewijzen tot hij klaar is voor Red Bull.

In drie van de eerste vier races scoort Verstappen punten. Op een keer na is hij teamgenoot Sainz de baas. Een zesde plaats in Bahrein is zijn beste resultaat bij Toro Rosso.

Kvyat terug op het oude nest

Dan op een doordeweekse dag komt het bericht dat Daniil Kvyat teruggezet wordt naar Toro Rosso. Zelf hoort hij het als hij liggend op de bank naar Game of Thrones kijkt. De ondermaatse prestaties bij Red Bull zorgen voor de degradatie.

Wie schuift door? Max Verstappen. Veel eerder dan gepland komt hij in de spotlight te staan bij het moederteam Red Bull.

Het is een verandering voor het team maar ook zeker voor Carlos Sainz. In plaats van een te sterke teamgenoot krijgt Sainz de ietwat verwarde Kvyat die het ook allemaal niet lijkt te snappen. Kvyats prestaties zijn - hoe begrijpelijk ook - bij Toro Rosso niet heel denderend. Drie keer valt de Rus uit, nog eens drie keer finisht hij buiten de punten en slechts twee keer komt Kvyat met twee schamele punten thuis.

Negatieve spiraal?

Teamgenoot Sainz doet het beter. Ook hij valt in Bakoe uit maar is in de races daarvoor en daarna wel constant in de punten te vinden. Geluiden dat het niveau van Sainz achteruit is gegaan sinds het vertrek van Verstappen zijn statistisch niet aan te tonen.

Voor Kvyat is het wel zaak om een sterke tweede helft van het seizoen neer te zetten om zijn plek in de Formule 1 veilig te stellen.

De ten doel gestelde vijfde plaats bij de constructeurs wordt ook een hele opgave voor Toro Rosso dat de ‘Mercedes’-teams Force India en Williams simpelweg voor zich moet dulden. Daarachter is de druk van McLaren groot.

Foto: Scuderia Toro Rosso

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen