F1 halfjaarrapport: Mercedes AMG Petronas

28 jul 2015
Mercedes-Nico-Rosberg-Monaco-2015

Met de winst van Sebastian Vettel in Hongarije zit de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop. De zomerstop biedt Grand Prix Radio de mogelijkheid om terug te blikken op de eerste tien races van het seizoen. We beginnen ons overzicht met het halfjaarrapport van Mercedes.

In de eerste seizoenshelft zet Mercedes de lijn van 2014 zonder al te veel moeite door. Liefst acht van de tien Grands Prix zijn een prooi voor de wereldkampioen. Alleen in Maleisië en Hongarije weet Sebastian Vettel (Ferrari) de overwinning voor de neus van Mercedes weg te kapen.

De dominantie van Mercedes is conform de verwachtingen. Na een seizoen waarin 16 van de 19 races worden gewonnen, is de renstal ook tijdens de wintertests oppermachtig. Deze vorm wordt bevestigd tijdens de openingsrace in Melbourne. Lewis Hamilton wint voor teamgenoot Nico Rosberg. Vettel, die als derde over de finish rijdt, geeft meer dan een halve minuut toe op het Mercedes-duo.

Spanningen in het team

Vettel wint vervolgens in Maleisië, maar in China en Bahrein staat Hamilton weer op de hoogste trede van het ereschavot. Met de zege van de Brit in China nemen ook de spanningen binnen het Mercedes-kamp toe.

Rosberg klaagt dat hij tijdens de race door Hamilton wordt opgehouden. De Brit zou met opzet zijn tempo hebben vertraagd. Hamilton snapt niets van de kritiek, maar na een goed gesprek tussen beiden wordt de strijdbijl begraven.

Rosberg verkleint achterstand

Met 97 van de in totaal te behalen honderd punten op zak begint Hamilton aan het Europese seizoen. Zijn voorsprong op Rosberg bedraagt 27 punten, maar de Duitser slaagt erin met zeges in Spanje en Monaco het gat te dichten tot tien punten.

In het prinsdom krijgt Rosberg de overwinning in de schoot geworpen. Een kostbare misrekening op de pitmuur bij Mercedes zorgt ervoor dan niet Hamilton, maar de Duitser als eerste wordt afgevlagd. Hamilton lijkt in Monaco namelijk onbedreigd naar de overwinning te rijden totdat de safety car de baan op moet. Mercedes besluit de Brit binnen te roepen voor een stop. Op de pitmuur denken ze dat de voorsprong van zo’n twintig seconden voldoende is om Hamilton, zonder de leidende positie te verliezen, weer de baan op te sturen. Het blijkt een misvatting. De Brit komt achter Rosberg en Vettel de baan op en moet genoegen nemen met een derde plaats.

Slecht resultaat in Hongarije

De teleurstelling van Monaco spoelt Hamilton snel weg met een overwinning in Canada. Rosberg zegeviert vervolgens in Oostenrijk, maar op Silverstone is het opnieuw Hamilton die met de winst ervandoor gaat. Ook in Hongarije lijkt een zege voor Mercedes binnen handbereik, maar die overwinning komt er niet. De renstal scoort zelfs geen podiumplek. Een slechte start, een botsing van Rosberg met Daniel Ricciardo (Red Bull) en een drive-through voor Hamilton zijn debet aan het slechtste resultaat in twee jaar.

Een tegenvaller zo vlak voor de zomerstop voor het met succes verwende Mercedes. Dit zal even pijn doen, maar de renstal blijft de grote favoriet voor de titel. Hoewel, de slechte starts in Hongarije en eerder in Engeland zijn een zorgpuntje.

28 jul 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen