Mensenrechten onderwerp van gesprek in Saoedi-Arabië

M293346

Naast de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton blijven mensenrechten in aanloop naar de eerste Formule 1-race in Saoedi-Arabië ook onderwerp van gesprek bij onder andere Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

Tijdens de persconferentie sprak Lewis Hamilton zich uit over mensenrechtensituatie in het land, zoals hij twee weken geleden ook deed in Qatar.

Hamilton rijdt weer met regenbooghelm

De zevenvoudig wereldkampioen draagt dit weekend weer de regenbooghelm die hij ook in Qatar droeg. Daarmee maakt hij een statement en wil hij opstaan voor de gelijkheid van alle mensen. De Grand Prix van Saoedi-Arabië is zeer omstreden vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Amnesty International noemt de race "het zoveelste grootschalige evenement dat het land organiseert om het imago op te poetsen".

Hamilton heeft zich vaker uitgesproken tegen racisme, voor diversiteit, en voor de Black Lives Matter-beweging. "Zoals ik eerder zei: ik vind dat de sport het bewustzijn moet vergroten in de landen waar we komen. En dat geldt zeker voor mensenrechten."

M292939-700x467
Foto: Mercedes AMG F1 / LAT Images

"Behoorlijk beangstigend"

Hij vervolgt: "Bijvoorbeeld als het gaat om het recht om auto te mogen rijden als vrouw. Dat mag hier pas sinds 2018. Er zitten nog vrouwen in de gevangenis omdat ze jaren geleden in een auto hebben gereden. En als er iemand de tijd wil nemen om te lezen over de rechten voor de LHBTIQ+-gemeenschap... het is behoorlijk beangstigend."

"Er moeten veranderingen komen, ook hier. De sport moet meer doen, maar ik vind niet dat ik degene moet zijn die doet alsof hij alles beter weet. Daar zijn andere mensen voor met veel meer expertise op dit terrein. Ik ben hier geweldig ontvangen en voel me welkom. Het is niet mijn keuze hier te zijn. Voel ik me op mijn gemak? Ik ga niet zeggen dat dat zo is, maar ik heb niet bepaald dat we hier racen."

Vettel spreekt zich ook uit

Ook Sebastian Vettel houdt zich bezig met de situatie in het land. Hij droeg schoenen met de regenboogvlag.

Karten met vrouwen

De viervoudig wereldkampioen is minder uitgesproken dan Hamilton, maar wil een steentje bijdragen waar hij kan. Zo organiseerde de Duitse coureur een evenement waarbij hij jonge Saoedische vrouwen uitnodigde om te karten.

"Ik heb geprobeerd hen wat vertrouwen te geven in het autorijden, met mijn ervaring achter het stuur", vertelde Vettel na afloop.

"Vrouwen krijgen niet dezelfde behandeling"

"Voor mij was dit evenement belangrijk. Het was inspirerend om de verhalen en ervaringen van deze vrouwen te horen. Ik wilde me richten op vrouwen, omdat zij niet dezelfde behandeling krijgen. Zeker in deze door mannen gedomineerde sport", aldus de Aston-Martin-coureur.

"Er is veel gepraat over deze race en er zijn ook veel vragen gesteld. Ik stel mezelf ook vragen over mensenrechten en de positie van vrouwen hier, maar ik wil ook de positieve dingen benadrukken. We moeten oppassen dat wij niet als buitenstaanders of passanten gaan veroordelen wat en hoe hier alles beter moet."

Lees ook: Lewis Hamilton wederom snelste in training Saoedi-Arabië

Lees ook: Christian Horner geniet van strijd met Mercedes

Lees ook: Zo zou Verstappen in Jeddah al wereldkampioen kunnen worden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen