Hamilton gediskwalificeerd wegens illegale DRS-vleugel

M288649

Lewis Hamilton zal de sprintkwalificatie in Brazilië achteraan en mogelijk zelfs vanuit de pitstraat starten. De Brit is na afloop van de kwalificatie gediskwalificeerd omdat het DRS-systeem van zijn bolide niet voldeed aan de regels. De zevenvoudig wereldkampioen zou daar waarschijnlijk voordeel uit gehaald hebben.

Het team van Mercedes werd na de kwalificatie bij de stewards geroepen ter verantwoording. Dit had te maken met het bovenste, beweegbare gedeelte van de achtervleugel van de bolide van Hamilton. De DRS-vleugel op de wagen van Hamilton voldeed niet aan de maximale afstand die er volgens artikel 3.6.3 van het technische reglement moet zijn. De minimale afstand was in orde, maar het vereiste maximum van 85mm als het DRS-systeem geactiveerd is, was niet correct bij een check van de stewards. Het lukte de stewards niet om op de vrijdag na de kwalificatie al een beslissing te nemen. Daarom is besloten op zaterdag voor aanvang van de tweede vrije training nogmaals met het team van Mercedes in gesprek te gaan.

Start achteraan of uit pitlane

Als gevolg daarvan hebben de stewards besloten om Hamilton te diskwalificeren, dat betekent dat de kwalificatietijd waarmee hij de eerste startplek voor de sprintkwalificatie pakte, komt te vervallen. De Brit zal de sprintkwalificatie dan ook achteraan en mogelijk zelfs vanuit de pitstraat moeten starten. Het team moet de DRS-vleugel namelijk aanpassen voor de sprintkwalificatie, maar aangezien de parc fermé-regels gelden, mag dit eigenlijk niet meer. Dit zou betekenen dat Hamilton vanuit de pitlane de sprintkwalificatie aan zal vangen.

Eerder werd al bekend dat Hamilton ook op zondag voor de race een gridstraf moet incasseren in verband met het wisselen van zijn Mercedes-krachtbron. Doordat hij nu in de sprintkwalificatie achteraan zal moeten starten staat de zevenvoudig wereldkampioen een inhaalstrijd te wachten tijdens de sprintkwalificatie en de race.

Lees ook: Hamilton naar stewards voor probleem met DRS-systeem

Lees ook: Max Verstappen: “Niet verbaasd over snelheid Mercedes”

Lees ook: Bottas: “Eerste ronde sprintkwali wordt full action”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden