M205666

Lewis Hamilton heeft net als vorig jaar de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De regerend wereldkampioen was de hele race lang in een episch strijd met Max Verstappen verwikkeld en wist de Nederlander vlak voor tijd te verschalken. Achter beide kemphanen werd Sebastian Vettel derde.

Perfecte start voor Verstappen

De van pole gestarte Nederlander kende een prima start op de Hungaroring. De Red Bull-coureur voelde op het zeshonderd meter lange rechte stuk de hete adem van beide Mercedessen in zijn nek, maar wist voor Valtteri Bottas en Hamilton de eerste bocht te bereiken. Achter hem vochten beide Mercedessen om P2 met Hamilton als winnaar. Bij de inhaalmanoeuvre van de Engelsman op zijn teamgenoot raakten beide Mercedessen elkaar lichtjes wat tot schade leidde aan de voorvleugel van Bottas. Die moest dan ook in de vijfde ronde naar binnen voor een nieuwe neus en kwam als laatste weer terug op de baan.

Nederlander controleert race in openingsfase

Verstappen bleef ondertussen in leidende positie een seconde of twee Hamilton voor op P2. Beide coureurs hadden inmiddels een flink gat geslagen met beide Ferrari's van Charles Leclerc en Vettel op de derde en vierde plek. Daarachter waren het de McLaren's van Carlos Sainz en Lando Norris die het middenveld aanvoerden.

Giovinazzi plant eerste reguliere pitstop

Vanaf ronde zestien kwamen de eerste op de zachte band gestarte coureurs naar binnen voor een bandenwissel. Antonio Giovinazzi was de eerste die van de rode compound op de hardste band overschakelde, gevolgd door Lance Stroll en George Russell.

Pitstopstrategie Red Bull pakt perfect uit

Vanaf de 21ste ronde begon Hamilton aan te dringen bij Verstappen. De Nederlander reed op de gele band en meldde over de boordradio dat hij "niet meer dezelfde grip had als voorheen." Ook Hamilton was op geel vertrokken, maar inmiddels tot op een seconde genaderd. Verstappen liet nog twee keer over de boordradio horen niet blij te zijn met het rubber dat onder zijn RB15 zat. In de 25ste ronde werd Verstappen naar binnen geroepen en switchte hij naar de harde compound. Bij Mercedes riep men Hamilton direct op gas te geven om het gat te dichten, maar de Engelsman kon geen vuist maken. In plaats van dat de nu leidende Hamilton bij de achtervolgende Verstappen wegreed, werd het gat juist kleiner mede door een snelste ronde van de Nederlander. In de 31ste ronde gaf Mercedes zich gewonnen en besloot het team Hamilton naar binnen te halen. Bij terugkomst op de baan was Verstappen weer opgeschoven naar P1 met nu een voorsprong van 5,8 seconden op Hamilton op P2.

Hamilton valt aan, Verstappen verdedigt met hand en tand

Binnen drie rondes had Hamilton dit gat echter weer gedicht en zat de Engelsman binnen DRS-bereik van de Nederlander. Verstappen verdedigde met hand en tand en er volgde een prachtig man tot man gevecht dat rondes lang duurde. Hamilton gaf uiteindelijk in de 41ste ronde wat ruimte en riep over de boordradio dat hij "de druk er niet langer op kon houden."

Vettel kiest alternatieve strategie

Vettel was inmiddels binnengekomen en in een ultieme poging om nog voor het podium te vechten als enige in de top tien overgestapt op de zachte rode band. De pitstop van de Duitser verliep echter niet geheel vlekkeloos en duurde bijna zes seconden.

Tweede aanval Hamilton op Verstappen

In de 45ste ronde begon Hamilton weer aan te dringen bij Verstappen. Die vroeg over de boordradio om "vol vermogen" waarop zijn race engineer Gianpiero Lambiase antwoordde "Je hebt [nu] vol vermogen." Ook het tweede duel om de raceleiding werd in het voordeel van Verstappen beslist toen Hamilton in de 48ste ronde voor de tweede keer naar binnen ging en overschakelde op de medium compound. Het gat tussen beide coureurs lag nu - met twintig rondes te gaan - op twintig seconden, maar Hamilton had wel de versere en snellere banden en begon in te lopen op de Red Bull-coureur.

Romain Grosjean eerste en enige uitvaller

In de 52ste ronde werd Romain Grosjean de eerste en enige uitvaller van de dag. De Haas-coureur had een hydraulisch probleem en parkeerde zijn auto keurig in de pitsstraat voor de ingang van de teamgarage. Grosjean's teamgenoot Kevin Magnussen was op de baan ondertussen in een fascinerend gevecht om de veertiende plek gewikkeld met Daniel Ricciardo.

Hamilton loopt in op Verstappen

Met nog elf rondes te gaan was Hamilton de achterblijvers voorbij en kreeg hij op een vrije baan kans om gas te geven. De Mercedes-coureur lag nu 13 seconden achter en was een seconde per rondje sneller dan Verstappen. De voorsprong slonk met nog zeven rondes te gaan naar een kleine acht seconden. Twee rondes later was Hamilton aan de staart van Verstappen gekomen. Een ronde later vloog de Engelsman op het rechte stuk voorbij aan de RB15 van Verstappen. Die besloot een ronde later binnen te komen voor een bandenwissel naar de softe band en een poging om de snelste ronde te pakken. Die kwam er in de laatste ronde met een 1:17.103.

Derde werd Vettel die vlak voor het einde van de race zijn teamgenoot Leclerc had achter- en ingehaald.

Uitslag Grand Prix van Hongarije:

EBInw2OWkAAx7eY
(c) Formula 1

De coureurs en teams gaan nu verplicht op vakantie. Op 1 september staat op Spa-Francorchamps de volgende race op de kalender.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden