Hamilton wint regenachtige GP van Duitsland na crash Vettel, Verstappen P4

M166167-1

Lewis Hamilton heeft verrassend de Grand Prix van Duitsland gewonnen. De Brit startte vanaf P14 en wist zich rap naar voren te werken. Een korte regenbui zorgde voor spektakel waardoor Sebastian Vettel vanaf de leiding van de baan schoof. Hamilton wist de fout van zijn grote concurrent te verzilveren. Valtteri Bottas werd tweede en Kimi Raikkonen derde. Max Verstappen greep net naast het podium en kwam als vierde over de finish.

Onder een donker wolkendek doofden de lichten en ging de Grand Prix van Duitsland van start. Vettel wist zijn poleposition te verzilveren en de goede start van Bottas te pareren. Max Verstappen zette vervolgens vanaf de vierde positie vol de druk op de ketel bij Raikkonen, maar de Fin wist de Nederlander in zijn spiegels te houden.

Terwijl de kop van het veld langzaam wegreed van de rest, gaven Hamilton en Daniel Ricciardo wat smaak aan de openingsfase van de race. Zij startten de race respectievelijk als 14e (technische problemen) en 19e (gridstraf) en moesten zich dus een weg naar voren banen. Na tien ronden lag de Australiër op plek 13 en de Brit al op plek 7.

Pech voor Ricciardo
Na 15 ronden was Raikkonen de eerste coureur die de pitstraat bezocht. Hij kwam na de bandenwissel pal voor de deur van Hamilton terecht die zich inmiddels naar de vijfde stek had opgewerkt. Pas elf ronden later kwam Vettel vanuit leidende positie de pits binnen en ook hij kwam vlak voor Hamilton weer de baan op. Niet veel later meldden ook Bottas en Verstappen zich voor nieuw schoeisel.

Vlak voordat de Nederlander de pitstraat betrad, sloeg de pechduivel toe bij zijn teamgenoot Ricciardo. Zijn Red Bull-bolide verloor vermogen en hij was genoodzaakt zijn strijd te staken. Enkele ronden later leek ook het doek voor Stoffel Vandoorne te vallen. De McLaren van de Belg begon te sputteren, maar hij kon de pits nog bereiken. Na wat aanpassingen aan de settings kon hij toch zijn weg weer vervolgen.

In ronde 39 werd de leidende Raikkonen vriendelijk door zijn team verzocht om zijn teamgenoot voorbij te laten gaan. Vettel wist na deze teamorder vrij eenvoudig weg te lopen bij de Fin.

Regen zorgt voor spektakel
Via de boordradio kregen inmiddels meerdere coureurs te horen dat er een fikse regenbui onderweg was. Helaas kon Hamilton hier niet langer op wachten en besloot in ronde 43 zijn eerste pitstop maken. Eén ronde later begon het echter al te regenen rondom de haarspeldbocht op het circuit.

Een aantal coureurs, waaronder Leclerc en Verstappen, besloten om te wisselen naar de intermediate band. Omdat de regen niet doorzette, kwamen de Monegask en de Nederlander hier snel op terug en wisselden weer terug naar de slicks. Doordat de regen her en der zijn sporen naliet op het circuit, was het veel glibberen en glijden geblazen voor de coureurs.

Vettel was de grootste pechvogel en schoof vanaf de eerste plek in de bandenstapel. Woest sloeg hij op het stuur omdat hij een vrijwel zekere thuiszege door zijn vingers liet glippen. De safetycar werd de baan op gestuurd om zijn de Ferrari weg te kunnen takelen.

Sprintrace
Ondertussen was Hamilton zeer knap opgeklommen naar de leiding van het veld. Met nog tien ronden te gaan werd de safetycar naar binnengeroepen en kregen we een sprintrace van tien ronden richting de finish voorgeschoteld.

Bottas zette zijn wagen gewaagd naast die van van zijn teamgenoot, maar werd al snel teruggefloten door zijn team. Met nog vijf ronden te gaan werd er via de boordradio geroepen dat er wellicht nog een bui aan zou komen. Deze bleef echter uit en na 67 ronden kwam Hamilton als winnaar over de meet. Bottas en Raikkonen vergezelden hem op het podium en Verstappen werd vierde.

vt3duitsland-700x394
(c) @F1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden