AP-1GZUR6S2S1W11_news

Het zou Red Bull-adviseur Helmut Marko niets verbazen wanneer de organisatie van de Formule 1 en de FIA de laatste tijd een lichte voorkeur lijken te hebben voor Mercedes.

Het team uit Brackley won dit jaar alle races. Soms met een beetje hulp van de organisatoren, zo denkt de Oostenrijkse oud-coureur. In een interview met Autobild haalt Marko twee voorbeelden aan. Ten eerste de straf die Sebastian Vettel afgelopen zondag kreeg opgelegd en die de Duitse Ferrari-coureur de zege kostte ten faveure van Lewis Hamilton en Mercedes: "Waar had hij dan heen gemoeten? Hij heeft niets fout gedaan, Lewis mag blij zijn dat zijn auto heel is gebleven."

En dan is er volgens Marko het structurele probleem met de nieuwe banden. Terwijl onder andere Ferrari en Red Bull veel moeite hebben om het nieuwe - 0.4 millimeter dunnere - rubber van Pirelli te begrijpen en op de juiste temperatuur te krijgen, daar rijdt Mercedes er zo op weg: "Laat ik het zo zeggen: het is opmerkelijk dat de regelwijzigingen en beslissingen de laatste tijd goed hebben uitgepakt voor Mercedes. Pirelli heeft de dikte van het loopvlak van de banden aangepast, zodat deze niet zouden oververhitten. Maar het enige team dat daar vorig jaar een probleem mee had was Mercedes. En in 2019 is Mercedes opeens de enige die de temperatuur er goed in krijgt. Niemand anders, dat is vreemd. We hebben allemaal auto’s ontworpen gericht op een lagere downforce. Alleen Mercedes heeft een auto gebouwd met veel downforce en trekkracht en laat dat nou net de manier zijn waarop je het beste haalt uit die nieuwe banden."

Marko gaat de zaak opnemen met Pirelli: "Ik kan niet bewijzen dat Mercedes eerder data [van Pirelli] krijgt dan wij, maar ik kan het niet uitsluiten. Bij Red Bull volgen we de ontwikkelingen op de voet en we zullen hierover ook in gesprek gaan met Pirelli."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen