logan sargeant alex albon 2023 verenigde-staten

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Deze week is het de beurt aan de GP van de Verenigde staten op het Circuit Of The Americas. Met onder andere knappe inhaalraces, een kleurloze wedstrijd en diskwalificaties.

Hero

Max Verstappen

Het voelt bijna overbodig om hem hier neer te zetten, maar Max Verstappen heeft na een knappe inhaalrace de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam weten te zetten. De Nederlander kwalificeerde zich op pole position, maar door track limits werd zijn tijd afgenomen. Hierdoor moest Max op de zesde plek starten. Voor de eerste bocht van de race maakte Verstappen er al P5 van door George Russell in te halen. Na een tijdje reed Max aan de leiding. Ondanks dat Lewis Hamilton nog dichtbij kwam, gaf de Red Bull-coureur de leiding niet meer uit handen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

 

Williams

Ondanks een teleurstellende kwalificatie (P20 voor Logan Sargeant en P18 voor Alexander Albon), wist het team van Williams een fantastische race neer te zetten. Voor de race had Williams al een beetje geluk, beide auto's van Haas en Aston Martin zouden vanuit de pitstraat starten. Dit betekende voor Sargeant P16 en voor Albon P15. Tijdens de race zijn de Williams coureurs niet echt in beeld gebracht, maar ondanks dat wisten ze toch op P11 en P12 te finishen. Dat is helaas net buiten de punten. Ook na de race kon Williams echter spreken van geluk. Lewis Hamilton en Charles Leclerc werden namelijk gediskwalificeerd, waardoor Albon en Sargeant allebei in de punten eindigden.      Dit is het eerste punt van Logan Sargeant in de Formule 1.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Williams Racing (@williamsracing)

 

Lance Stroll

Net als Sargeant was ook Lance Stroll de laatste tijd erg uit vorm. Sinds de zomerstop wist de Canadees namelijk nog geen punt te scoren. Door een start uit de pitstraat leek het ook dit weekend niet te gaan gebeuren. Daarnaast was de Aston Martin erg langzaam in de kwalificatie, P19 voor Stroll en P17 voor teamgenoot Fernando Alonso. Ook tijdens de sprintrace ging de Aston Martin gewoon niet snel genoeg. Het team verbaasde echter iedereen met de snelheid die Stroll en Alonso behaalden tijdens de race. De verandering van de setup van de auto's (waardoor een start uit de pitstraat dus verplicht was) zorgde ervoor dat de coureurs van Aston Martin sneller waren dan de auto's om hen heen. Alonso kreeg echter een probleem met zijn auto, waardoor hij de race niet uit kon rijden. Stroll eindigde op de negende plek. Na de diskwalificaties werd dit P7, hij scoorde dus uiteindelijk 6 punten.

 

Zero

Daniel Ricciardo

Het was Daniel Ricciardo's eerste weekend sinds het incident op Zandvoort. Helaas voor de Australiër was het een weekend om snel weer te vergeten. Teamgenoot Yuki Tsunoda was het hele weekend simpelweg veel sneller. Tsunoda kwalificeerde zich op P11, Ricciardo haalde een 15e plek. Tijdens de race werd het verschil alleen maar groter. Tsunoda is uiteindelijk geëindigd op P10 met de snelste raceronde, wat hem een extra punt opleverde. Na de diskwalificaties werd dit zelfs nog P8.    Ricciardo finishte na de diskwalificaties op een tegenvallende vijftiende plek, de langzaamste van alle rijdende auto's. 

 

Mercedes en Ferrari

De laatste zeroes van dit weekend zijn de teams van Mercedes en Ferrari, die een illegale auto de baan op sturen. Door een verkeerde afstelling kwamen de Ferrari van Charles Leclerc en de Mercedes van Lewis Hamilton niet door de keuring na de race. Hierdoor volgde diskwalificatie voor beide heren. Dit is zonde voor de punten, Hamilton eindigde namelijk als tweede en liep daarmee in op Sergio Pérez, die in het klassement tweede staat. Leclerc zijn race was al niet super. Hij startte vanaf pole, maar hij finishte (mede dankzij een slechte strategie van zijn team) slechts als zesde.            Kortom: zonde, zonde en nog eens zonde.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

 

Lees ook: Sainz tevreden: We hebben gemaximaliseerd wat we konden doen vandaag

Lees ook: Hamilton en Leclerc gediskwalificeerd na GP Amerika

Lees ook: Norris blij: Het was een goede race vanaf mijn kant

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden