Hero or Zero VT1 & VT2 Grand Prix van Hongarije

Leclerc auto Oostenrijk 2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT1 en VT2 voor de Grand Prix van Hongarije, met onder andere een sterk Frans team, het dramatische begin van Pérez en een tegenvallende legende.

Hero

Charles Leclerc

Ferrari terug aan de top! Weliswaar voor een tweede vrije training, maar toch mooi voor het team uit Maranello. De snelste tijd in de tweede vrije training met een kleine marge van slechts vijftien duizenden op Lando Norris laat zien dat de gaten klein zijn. Het is voor Ferrari van belang dat ze alles aan elkaar kunnen knopen. Een goede vrijdag waardoor je een goede set-up kan realiseren voor in de race, maar ook in de kwalificatie. Een goede startpositie in combinatie met een goede strategie. De juiste keuzes maken en de rijders elkaar niet in de weg laten zitten. Dit lijkt allemaal makkelijk en simpel, maar voor het Italiaanse team lukt het de laatste paar jaar niet om dit allemaal aan elkaar te knopen. Het is te hopen voor Leclerc dat het dit raceweekend beter gaat.

Alpine

In 2021 won Esteban Ocon zijn eerste en tot nu toe enige Grand Prix in de Formule 1. De kans dat Alpine hier opnieuw wint is erg klein, maar niet onmogelijk. Binnen vier tienden eindigen Pierre Gasly en Esteban Ocon voor Charles Leclerc. Dit levert de Fransmannen een derde en een vijfde plek op in de tweede vrije training. Nu McLaren een grote stap lijkt te hebben gemaakt, zal ook Alpine alle zeilen moeten bijzetten in de strijd om de vijfde plek in het constructeurskampioenschap.

Zero

Mercedes

Acht overwinningen op één circuit. Hongarije is qua prestaties samen met Silverstone het allerbeste circuit voor Lewis Hamilton. In Silverstone liet Hamilton zien wat hij waard is in zijn thuisrace. Op het andere succesvolle circuit komt hij niet verder dan een zestiende plek. Tegenover F1.com zegt de zevenvoudig wereldkampioen dat de auto nog nooit zo slecht heeft aangevoeld dit seizoen. Reden tot zorgen want George Russell finisht in VT2 als twintigste. Vorig jaar eindigde beide Mercedes-rijders nog op het podium achter winnaar Max Verstappen. George Russel weet in de eerste training nog wel bovenaan te eindigen, maar wegens regen zijn de tijden in VT1 niet geheel representatief.

Sergio Pérez

"Sergio blijft bij ons dit seizoen, we zullen hem niet vervangen", zo liet Christian Horner weten tegenover Pérez. Vol vertrouwen gaat de Mexicaan met op papier de snelste auto op zoek naar goede rondetijden in de eerste vrije training. Hij gooit alle mooie woorden en verwachtingen in de put. Na drie minuten rijdt hij eigenhandig zijn RB19 op het gras en verliest de controle over zijn auto. Met slechts veerttien rondes in VT2 heeft Checo een dramatische vrijdag en zal hij harder dan ooit moeten vechten om een goede kwalificatie neer te zetten, juist het onderdeel waar hij dit seizoen moeite mee heeft. Hij weet dat hij in de snelste auto altijd op het podium moet eindigen, maar of dat dit weekend gaat lukken is maar de vraag.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden