M190148

Lewis Hamilton heeft de duizendste Grand Prix op zijn naam geschreven. De Brit was op het circuit van Shanghai de sterkste. Valtteri Bottas (tweede) en Sebastian Vettel (derde) mochten ook naar het podium. Max Verstappen finishte de race in China als vierde.

Hamilton had een goede start. De Brit pakte direct de koppositie over van teamgenoot Bottas. Achter de Mercedes-coureurs wist Leclerc een positie te winnen ten koste van Vettel. Verstappen was redelijk weg en behield de vijfde plaats. De Nederland had nog wel een momentje in de opwarmronde. De Red Bull-coureur spinde tijdens het opwarmen van de banden, maar kon zonder problemen van start.

Niet iedereen kwam de eerste ronde ongeschonden door. Daniil Kvyat wist in een actie beide McLarens te beschadigen. Carlos Sainz en Lando Norris moesten beide naar pits, maar konden hun weg wel vervolgen. Kvyat kreeg voor de actie een drive trough penalty.

Teamorder

Aan de kop van het veld was het wachten tot de pitstop. Het veld bleef na de start in dezelfde slagorde. Alleen bij Ferrari wilde men de positie anders hebben. Leclerc kreeg in de elfde ronde te horen dat hij Vettel voorbij moest laten gaan, omdat de Duitser sneller zou zijn. De Monegask was het niet eens met de beslissing, maar liet zijn teamgenoot wel passeren.

Verstappen reed constant op twee seconden achter de Ferrari-coureurs. Via de eerste pitstop wilde Red Bull Racing de Nederlander voor de beide coureurs krijgen. De Nederlander ging dan ook in ronde 18 als eerste binnen. Ferrari reageerde direct door Vettel naar binnen te halen, waardoor hij weer vlak voor Verstappen op de baan kwam. De Nederlander kon vervolgens de Duitser een keer aanvallen, maar de Ferrari-coureur pareerde de aanval goed en reed daarna weg van de Red Bull-coureur. Ferrari besloot Leclerc later naar binnen te halen waardoor hij wel achter de Nederlander kwam te liggen.

Vooraan controleerde Mercedes de wedstrijd. Hamilton reed onbedreigd op de eerste plaats en Bottas volgde de wereldkampioen op gepaste afstand. De Fin had zelf weinig te duchten van de coureurs achter hem en kon makkelijk richting de tweede plaats rijden.

Twee stops

Verstappen was ook de eerste coureur van de topteams die voor een tweede pitstop naar binnen kwam. De Nederland viel terug tot de vijfde plaats, maar zag al snel zijn concurrenten ook voor nieuw rubber kiezen. Hamilton, Bottas en Vettel deden dit in dezelfde ronde en bleven Verstappen voor. Alleen Leclerc moest door zijn tweede stop de Nederlander voor zich dulden.

In de slotfase controleerde de top vijf hun posities. Hamilton, Bottas en Vettel reden respectievelijk rond op de eerste, tweede en derde plaats. Verstappen was bezig om zijn vierde plaats te verdedigen ten op zichte van Leclerc. De Red Bull-coureur deed dit met succes en haalde met de vierde plaats het maximale uit de race. Achter de Nederlander reed zijn teamgenoot Gasly naar de zesde plaats. De Fransman ging in de slotfase nog naar binnen om een poging te wagen de snelste raceronde op zijn naam te zetten. Op de zachtste band lukte het de Red Bull-coureur om het extra punt binnen te slepen.

Uitslag Grand Prix van China:

racechina-700x394
(c) Formula1.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden