Komatsu wilde Hülkenberg bij Haas houden: "Hij heeft alles gegeven"

door Nick Steenhuis
nico hulkenberg 2024 australie

Haas-teambaas Ayao Komatsu heeft er volgens Nico Hülkenberg alles aan gedaan om de Duitser bij Haas te houden in 2025. Desondanks heeft de 36-jarige coureur de keuze gemaakt om naar het team van Sauber te gaan, dat in 2026 Audi wordt.

Nico Hülkenberg kent een sterk Formule 1-seizoen in de Haas. De Duitser eindigde op P10 in Saoedi-Arabië en China, werd negende in Melbourne en pakte een zevende plek tijdens de sprintrace in Miami. Hierdoor heeft de Hulk al zes punten verzameld voor het team van Haas, dat vooral door zijn punten zevende staat in het constructeurskampioenschap.  

Overstap naar Audi

Toch heeft de 36-jarige coureur besloten om het Amerikaanse team te gaan verlaten aan het einde van 2024. De Duitser stapt in 2025 in bij het team van Sauber. het Zwitserse team zal vanaf 2026 overgenomen worden door Audi, dat als fabrieksteam zijn intrede in de koningsklasse van de autosport zal gaan maken. De coureur uit Emmerik denkt dat het de juiste stap is voor hem. "De beslissing was niet vanzelfsprekend voor mij", vertelt Hülkenberg tegenover Motorsport.com. "Ik had er al over nagedacht. Haas is toch het team dat mijn comeback mogelijk heeft gemaakt. Maar aan het einde van de dag was Audi vanuit sportief oogpunt beter voor mij persoonlijk."

Hülkenberg: "Hij heeft gevochten, hij heeft alles gegeven"

Het is in ieder geval bij het fabrieksteam van Audi - dat flink investeert in het F1-avontuur - een compleet andere situatie dan bij het kleine Haas-team, dat zijn onderdelen vooral bij Ferrari inkoopt. Al doet Hülkenberg uit de doeken dat hij nog wel met het Amerikaanse team heeft gesproken. "Je kunt beide teams niet direct met elkaar vergelijken, maar ik heb zeker nagedacht over langer blijven. Ik heb weken geleden met Ayao Komatsu gesproken en gezegd 'er is momenteel veel gaande op de rijdersmarkt, maar één scenario is dat ik hier nog langer kan blijven.' Parallel aan de gesprekken met Audi heb ik dus absoluut met Haas gepraat. Ik kon links en ik kon rechts, en uiteindelijk heb ik deze keuze gemaakt", verklaart de 36-jarige coureur.

Volgens Hülkenberg heeft zijn huidige teambaas, Ayao Komatsu, er alles aan gedaan om daar een stokje voor te steken. "Tot aan de bekendmaking [van zijn vertrek naar Audi, red.] was het geweldig samenwerken. Ook op het gebied van coördinatie. Ik heb het een paar weken geleden open met hem besproken dat er een goede dynamiek was en een keuze eerder vroeger dan later gemaakt zou worden. Hij heeft gevochten, hij heeft alles gegeven."

Komatsu Jeddah

Foto: Haas F1 Team

Hülkenberg verwacht gelijke behandeling

Ondanks dat Hülkenberg de overstap maakt richting een rivaal, verwacht de Duitser voor het resterende deel van 2024 over hetzelfde materiaal als zijn teamgenoot Kevin Magnussen te beschikken. De Duitser verwacht ook niet dat Magnussen prioriteit zal krijgen op de upgradepaketten. "Ik denk dat we gelijk blijven. Het team en ik hebben als doel om het seizoen zo succesvol mogelijk af te sluiten. We willen alle andere middenveldteams verslaan, en ik denk niet eens dat dat zo onrealistisch is, gezien onze vorm in Miami. We zullen als team zijnde de juiste kant op blijven gaan", aldus de Hülkenberg.

 

Lees ook: Sauber F1: "Wisselen van race-engineer Bottas heeft niks te maken met komst Hülkenberg"

Lees ook: Lando Norris: “Volgend jaar strijden we om kampioenschap”

Lees ook: James Vowles: “We wachten met rijderskeuze”

door Nick Steenhuis

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden