02-france-friday12-832067

Het Formule-1 circus strijkt vanaf vandaag neer in Le Castellet, waar zondag op het Circuit Paul Ricard de Grand Prix van Frankrijk wordt verreden. Het circuit is er één dat je als coureur "enorm haat of enorm mag", aldus Grand Prix Radio-analist Ho-Pin Tung.

"Het is een baan die heel zwaar is voor de linker voorband. Door bocht 6 - de vol gas Signes - die met meer dan 300 km/u wordt genomen, maar vooral door Le Beausset, de lange rechte doordraaier die er meteen achteraan komt. Door Le Beausset heeft de linker band geen tijd om te herstellen en krijgt deze eigenlijk twee keer op z'n donder", aldus Tung.

"Het is ook fysiek gezien een pittig circuit. En ook qua afstelling is het niet heel erg standaard. Er wordt wel veel getest, vooral in juniorklassen zoals Formule 2, maar het rare is eigenlijk dat dingen die je op Paul Ricard vindt qua afstelling eigenlijk nooit werken op andere banen."

En dus vindt Tung het lastig om een voorspelling te doen: "Maar ik tip één coureur voor dit weekend: Charles Leclerc. De Ferrari zou het denk ik relatief goed moeten doen op Paul Ricard met die lange rechte stukken. En hij heeft er natuurlijk ontzettend veel gereden in de juniorklassen. Dus ik denk dat we wel eens de eerste overwinning voor Leclerc kunnen gaan zien in de Formule 1 en dus ook de eerste voor Ferrari dit jaar."

De volledige analyse van Ho-Pin Tung is te beluisteren op Grand Prix Radio. Luister ook naar de podcast Formule 1 aan Tafel voor meer achtergronden bij de Grand Prix van Frankrijk:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden