AP-1Q6K641392111_news

Zondagavond om 18:10 uur gaat op het Autodromo Jose Carlos Pace de één na laatste race van het seizoen van start: de Grand Prix van Brazilië.

Het circuit in Sao Paulo tussen de twee meren - Interlagos - heeft een bijzondere eigenschap, zegt onze analist Ho-Pin Tung: "Wat meteen in het oog springt is dat het circuit tegen de klok in is. Er zijn eigenlijk maar heel weinig circuits die anti clockwise worden gereden. Het grappige daaraan is dat het veel coureurs fysieke problemen geeft, simpel gezegd omdat je die G-krachten in de andere richting niet gewend bent. Het is ook een relatief smalle baan met hoogteverschillen en lange doordraaiende bochten in sector 2 en 3. Als coureur moet je daar agressief zijn op de entry: veel snelheid meenemen de bocht in en daarna vooral geduldig zijn om niet te vroeg op het gas te gaan want dat zorgt dan weer voor onder- of overstuur. Het lange rechte stuk met DRS is één van de betere inhaalmogelijkheden van het seizoen, vooral ook omdat je mooi diep kunt inremmen op Bocht 1."

Een ander aspect waarmee de teams rekening moeten houden is dat het circuit op hoogte ligt: "Niet zo hoog als in Mexico, maar nog altijd zo'n 700 meter boven zeeniveau en net als in Mexico zorgt die ijlere lucht voor minder downforce, minder vermogen en een minder efficiënte koeling."

Tung verwacht dat al deze elementen Red Bull en Max Verstappen flink in de kaart zullen spelen: "We weten inmiddels dat de auto hier goed mee kan omgaan. Tel daarbij op dat Max - ongeacht de condities - altijd sterk is op dit circuit dan denk ik dat de Verstappen-fans reden tot juichen zullen hebben."

Wil je de volledige analyse van Ho-Pin Tung horen, luister dan naar Grand Prix Radio.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden