W6I2938

De W series staan op het punt van beginnen. Na een succesvol eerste seizoen in 2019, maken de vrouwen zich op voor een tweede seizoen dat dit weekend van start zal gaan op het circuit van Oostenrijk.

“Om een succesvol autocoureur te worden moet je talent hebben, gemotiveerd zijn en competitief en fit zijn, maar je hoeft geen man te zijn”, zei voormalig F1-coureur David Coulthard in 2019. Samen met onder andere ingenieur Adrian Newey richtte hij de W series op. Een raceklasse speciaal voor vrouwen, die het opstapje moet zijn naar de Formule 2 en de Formule 1. Want zegevieren in de hoofdklasse van de autosport, dat deed een vrouw nog nooit.

BeitskeVisser-700x467
(c) W Series

Sterker nog, de afgelopen 45 jaar is er niet één vrouw geweest die een stoeltje wist te bemachtigen in de Formule 1. Dat heeft volgens Coulthard en Newey niks te maken met het gebrek aan talent, maar vooral met het gebrek aan geld en kansen voor vrouwen in de autosport: “we willen een competitieve omgeving creëren waarin onze coureurs ervaring kunnen opdoen om vervolgens door te stromen naar de hogere klassen in de autosport. En daar de strijd aan kunnen gaan met mannelijke coureurs”, aldus Coulthard.

De basis

Na een tussenjaar door de coronacrisis wordt er in 2021 weer gereden om de prijzen in de W series. Het nieuwe seizoen van de raceklasse zal bestaan uit acht races die het voorprogramma vormen van de Formule 1. De vrouwen zullen onder andere racen op het circuit van Zandvoort tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. Aan de start verschijnen achttien coureurs in auto’s die vergelijkbaar zijn met die uit de Formule 3. Alle bolides zijn echter gelijk en mogelijke updates zijn voor iedereen hetzelfde, de competitie vindt dus echt plaats op de baan en niet in de garages. De winnaar van het eindklassement wint een half miljoen dollar.

Verandering

De Britse Jamie Chadwick kroonde zich in 2019 de eerste winnaar van de nieuwe raceklasse en is tegenwoordig ook testcoureur bij Williams in de Formule 1. Het zijn kleine maar belangrijke overwinningen voor vrouwen in de autosport. De roep om de sport diverser te maken wordt dan ook alleen maar groter. Langzaam maar zeker zien we meer vrouwen terug in de verschillende disciplines van de autosport.

Beitske-Visser-W-Series-700x467
(c) W Series

Zo rijdt Beitske Visser in het WEC-kampioenschap met een team dat alleen maar bestaat uit vrouwen. Een van hen is voormalig Formule 3-coureur Sophia Flörsch. De Italiaanse Vicky Piria reed als eerste vrouw in de GP3, samen met de Britste Alice Powell. Ook zij rijden het aankomende seizoen in de raceklasse voor vrouwen. Als voorprogramma van de Formule 1 zullen de vrouwen uit de W series ongetwijfeld meer aandacht krijgen en is het niet meer de vraag of we weer een vrouw in de Formule 1 gaan zien, maar wanneer.

Lees ook: Bleekemolen: “Het zal om honderdsten gaan in Oostenrijk”

Lees ook: F1 aan Tafel: Verstappen heer en meester

Lees ook: Thijmen Nabuurs pakt podium in GT4 European Series

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden