Indy 500: Sato zegeviert, Honda-motor nekt Alonso

sato

Takuma Sato heeft op spectaculaire wijze de Indy 500 gewonnen. De Japanner sloeg twee rondjes voor de finish een aanval van Helio Castroneves af en kwam als eerste over de finish. Fernando Alonso maakte indruk, maar viel 20 rondjes voor het eind uit nadat zijn Honda-motor de geest had gegeven.

In de openingsfase van de race werden de toeschouwers opgeschrikt door een gigantische crash. Scott Dixon - een van de favorieten voor de eindzege - kwam in contact met Jay Howard. De Amerikaan sloeg over de knop en knalde de hekken in. Wonder boven wonder kwam Dixon met de schrik vrij.

Fernando Alonso had in die tijd al laten zien dat hij het Indycar-racen tot in de puntjes beheerst. De Spanjaard kwam meerdere keren aan de leiding en bleef continu in de top-10 rijden. Na de laatste serie pitstops lag de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 op plaats negen. Hij was opgeklommen tot de zevende plaats toen zijn Honda-motor het begaf.

Ook winnaar Takuma Sato had zich de hele wedstrijd voorin laten zien. Met nog tien rondjes te gaan reed de oud-F1-coureur op plaats drie. Helio Castroneves had net de leiding overgenomen van Max Chilton toen ook Sato de oud-coureur van Manor passeerde. Binnen een mum van tijd had de Japanner ook Castroneves te pakken. Bij een alles of niets poging twee rondjes voor het eind verdedigde Sato met hand en tand waarna de Braziliaan van z'n gas moest. De ex-rijder van Jordan, BAR en Super Aguri kwam niet meer in de problemen.