IndyCar: Van Kalmthout ongedeerd na harde crash

EdJOY9xXYAIt9BK

Rinus van Kalmthout leek afgelopen nacht op weg naar een geweldige klassering tijdens de IndyCar-race in Iowa, maar een harde crash samen met Colton Herta gooide daar roet in het eten. 

Rinus 'Veekay' leek op weg naar een podiumfinish tijdens de eerste race van het weekend op de Iowa Speedway. Van Kalmthout kon halverwege de race een gratis pitstop maken, nadat de race geneutraliseerd werd na een crash van Will Power. De 19-jarige Van Kalmthout kwam als zevende terug op de baan en aantal coureurs die voor hem reden moesten nog een pitstop maken.

Toen er weer geracet kon worden ging het mis; de neutralisatie werd op het laatste moment met een ronde verlengd, maar Herta had het gaspedaal al volledig ingetrapt. De Amerikaan reed in de achterkant van Van Kalmthout, zijn bolide werd via de cockpit van de Nederlander gelanceerd en landde bovenop de muur.

Beide coureurs konden ongedeerd uitstappen en het aeroscreen, dat dit jaar voor het eerst is geïntroduceerd, speelde daar een belangrijke rol in. ''Ik ben echt blij met de veiligheid van de auto's", sprak Van Kalmthout kort na zijn crash. "Toen ik uitstapte zag ik dat de volledige bovenkant van de auto en het aeroscreen waren verwoest, dus ik ben de IndyCar echt dankbaar voor de veiligheid.''

Van Kalmthout baalt van de gemiste kans op een eerste podiumplek, of misschien wel een eerste overwinning. ''Dit is echt balen. We hadden een geweldige race, dit had een podium of misschien wel een overwinning kunnen zijn. Dit is dus echt balen. Ik had een geweldige tijd en heb elk rondje met een glimlach gereden."

Simon Pagenaud wist de race, na achteraan te zijn gestart, te winnen. Van Kalmthout krijgt zaterdagnacht een kans op revanche. Dan wordt de tweede race op de Iowa Speedway verreden.

https://twitter.com/IndyCaronNBC/status/1284315788690837504

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden