'Inhaalsimulator' moet zorgen voor meer actie op de baan

15220061_1683186341745346_3729748196629300911_n

De organisatie van de Formule 1 heeft een nieuw wapen in de strijd tegen saaie en voorspelbare races. Technisch directeur Pat Symonds maakte in een interview op de autoshow Autosport International 2019 bekend dat een werkgroep van de Formule 1 een simulator heeft ontwikkeld die voor elk circuit kan berekenen hoe het gesteld is met het succes op inhalen.

Het gebrek aan inhaalmanoeuvres is de vele fans van de sport al jarenlang een doorn in het oog. Dit jaar zijn de regels zodanig aangepast dat er meer ingehaald zou moeten kunnen worden, maar dat is alleszins een zekerheidje.

En dus heeft de werkgroep Vehicle Performance Group een speciaal computerprogramma ontwikkeld die niet de auto’s, maar de circuits ‘inhaalvriendelijk’ moet maken: “We hebben denk ik de eerste inhaalsimulator ter wereld ontwikkeld”, aldus Symonds. “Het is erg complex: een rondje duurt een paar uur. We kijken onder andere naar de slipstream van auto’s, maar ook het baanoppervlak en karakteristieken van de banden.”

Volgens Symonds is de simulator een waardevolle toevoeging: “We gebruiken het nu bij het ontwerpen van nieuwe circuits en bij aanpassingen aan de bestaande banen.” Het eerste nieuwe circuit dat mede met behulp van de simulator is ontworpen ligt in Hanoi, waar vanaf 2020 de Grand Prix van Vietnam wordt verreden. “Vietnam zal een fantastisch circuit worden. Het heeft een aantal geweldige kenmerken en zal close racing toestaan.”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen