Introductie MotoGP deel 3: Moto2 en Moto3, de favorieten

images_MotoGP_2015_maart_moto2_2015

Zondag is in Qatar de eerste MotoGP van het seizoen 2015. Wie zijn in de lichtere klassen Moto2 en Moto3 de favorieten? En wie zijn andere opmerkelijke coureurs om in de gaten te houden? De trainingen op het circuit van Losail zijn inmiddels begonnen. Zaterdag vanaf 16.00 uur zijn de kwalificaties, zondag de wedstrijden, te beginnen om 17.00 uur met de Moto3.

Moto2: Veertien winnaars in het startveld

Voor het eerst sinds de Moto2-klasse in 2012 de 250cc verving, verdedigt de wereldkampioen zijn titel. De Spanjaard Tito Rabat is daarmee meteen de grootste favoriet. Aan concurrentie is geen gebrek: van de top 15 van het afgelopen jaar is er maar eentje (Maverick Viñales) naar de MotoGP vertrokken en naast Rabat zijn er nog dertien anderen die minimaal één Grand Prix-zege op hun naam hebben staan.

Vier coureurs zijn bovendien al kampioen (geweest) in de 125cc of Moto3: Julian Simon, Thomas Luthi, Sandro Cortese en Alex Marquez. Vooral van die laatste, debuterend in de Moto2 en teamgenoot van Rabat, mag wat worden verwacht.

Het jongere broertje van MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez is één van de vijf debutanten in de Moto2, naast Jesko Raffin, Florian Alt, Zaqhwan Zaidi en Alex Rins. Rins en Marquez voerden in de Moto3 verbeten duels om overwinningen en zullen dat ook in de Moto2 doen. Andere favorieten die zeker zullen meedoen om de knikkers zijn de Fin Mika Kallio, de Spanjaard Luis Salom, de Fransman Johan Zarco, de Duitser Jonas Folger en de Brit Sam Lowes, die wordt begeleid door de Nederlandse ex-coureur Torleif Hartelman.

Moto3: Wel tien die kampioen kunnen worden

De strijd in de Moto3 ligt wagenwijd open. De top 3 van het afgelopen jaar – Alex Marquez, Alex Rins en Jack Miller – is vertrokken, tien gretige jonge honden beginnen aan hun eerste seizoen. Van de 34 vaste rijders op de startgrid kunnen er wel tien kampioen worden.

Van de top 10 van vorig jaar blijven Niccolo Antonelli, Efren Vazquez, Danny Kent (op Honda), Miguel Oliveira, Romano Fenati, Alexis Masbou en Brad Binder (op KTM) over en daarmee zijn meteen de belangrijkste namen genoemd. Zij zijn zo aan elkaar gewaagd, dat ieder van hen kampioen zou kunnen worden. Cruciaal wordt wie van hen de meest constante prestaties kan leveren (lees: het minste valt) en welke machine – KTM of Honda – over het hele seizoen het beste uit de verf komt.

Anderen die in aanmerking komen voor de top 10 en regelmatig kostbare punten kunnen pakken zijn Jakub Kornfeil, Francisco Bagnaia, John McPhee, Alessandro Tonucci en ‘Nederbelg’ Livio Loi, die uitkomt voor het Nederlandse team RW Racing GP

Opvallend in de trainingen in het voorseizoen was het optreden van de jonkies Fabio Quartararo (voor wie als kampioen van het Junior Moto3-kampioenschap een uitzondering werd gemaakt op de leeftijdsgrens van 16 jaar), Jorge Navarro en Red Bull Rookies-kampioen Jorge Martin, die zich brutaal vooraan meldden. De Fransman en de twee Spanjaarden kennen het circuit van Jerez echter als hun broekzak en hebben weinig ervaring op andere dan Spaanse circuits. Dat neemt niet weg dat er in de Moto3 altijd wel verrassingen komen uit de hoek van de rookies. Vorig jaar kwamen die van Enea Bastianini, die in zijn eerste jaar drie keer op het podium stond en uiteindelijk als negende eindigde. Hij kan met een jaar extra ervaring wel eens de rol van dark horse gaan spelen. 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden