‘Jackass’ Miller pakt verrassend poleposition in Argentinië

180407_ARG_Miller-2

Meestal haalt Jack Miller niet eens de tweede kwalificatieronde in de MotoGP, maar de overstap van Honda naar Ducati heeft de Australiër duidelijk goed gedaan. Uit het niets pakte hij de poleposition voor de MotoGP van Argentinië. Op slicks nota bene, terwijl het in een paar bochten van het circuit van Termas de Rio Hondo nog zo nat was dat hij twee keer bijna op zijn snufferd ging.

Miller is typische alles-of-niets-coureur die niet bang is om te gokken. Dat leverde hem in 2016 al de overwinning op in de TT van Assen, in de stromende regen. Zijn enige overwinning in de MotoGP tot nu toe. Waartoe hij in staat is in Argentinië zal morgenavond blijken. De startgrid is op z’n minst verrassend en veelbelovend te noemen, met Dani Pedrosa en Johann Zarco naast Miller op de eerste rij, gevolgd door Tito Rabat, Alex Rins en Marc Marquez op de tweede rij.

‘Slicks was grote gok’

https://twitter.com/twitter/statuses/982695556609798145
“De brutalen hebben de halve wereld”, zei ‘Jackass’ na afloop van de kwalificatie. “Het was een heel grote gok om op slicks naar buiten te gaan, want in bocht 7 en 8 was het nog zeiknat. Maar ik wist nog van vorige jaren dat de grip hier best goed is in het nat. Toch ging het twee keer bijna mis. In de laatste ronde was ik minder snel dan in de ronde ervoor, maar toen werd ik bijna uit het zadel gezwiept. Daar kon ik zelf niets tegen overigens. Je bent machteloos op slicks in een natte bocht: dat is een kwestie van vasthouden, bidden dat je erdoor komt en overleven. Die laatste ronde was netter en daardoor sneller. Ik geloof dat ik wel mijn verstand heb gebruikt, zo voorzichtig was het naar mijn gevoel. Toch hoop ik voor morgen op een droge race. Ik wil onder die omstandigheden laten zien wat ik kan.”

Drie momentjes in één ronde

https://twitter.com/twitter/statuses/982690173480665088

Anderen vonden de keuze voor slicks toch te riskant op de halfnatte baan. Marc Marquez probeerde het, maar ging na één ronde terug naar binnen om weer op regenbanden verder te gaan. Daarmee zette hij aanvankelijk de snelste tijd neer, ondanks drie bijna-crashes in één ronde, maar op het moment surprême kon hij niet genoeg grip vinden om de pole te pakken. Marquez was in drie van de vier trainingen de snelste, maar moet aan de race beginnen vanaf P6.

Niet alleen Marquez durfde het niet aan. “Ik heb voortdurend zitten twijfelen of ik niet toch voor slicks moest gaan”, bekende Johann Zarco. “Ik vond het uiteindelijk toch een te groot risico. Ik weet ook niet of ik op slicks deze tijd had kunnen rijden, met nog zoveel natte plekken op de baan.”

Ook Dani Pedrosa ging de gok niet aan. “Het zat heel dicht bij elkaar, slicks of regenbanden, maar minstens één bocht was nog helemaal nat.”

Rabat en Espargaro verrassen

Jack Miller was niet de enige verrassing in de MotoGP-kwalificatie. Tito Rabat – twee jaar lang de teamgenoot van Miller bij Marc VDS Honda – liet gisteren al van zich spreken en sloot de kwalificatie af op de vierde plaats: zijn beste kwalificatie ooit in de MotoGP.

Lang leek het erop dat Aprilia de eerste pole in haar MotoGP-historie zou halen, dankzij Aleix Espargaro (foto), die zich via Q1 voor de tweede kwalificatieronde had gemeld. Met nog maar een paar minuten op de klok reed Espargaro de snelste tijd, maar in de laatste seconden kwamen er nog zes anderen onderdoor. Ook Andrea Dovizioso was vanuit Q1 doorgestroomd. Hij start als achtste.

Viñales en Rossi teleurgesteld

Op 2 seconden van de tijd van Miller noteerden Maverick Viñales en Valentino Rossi (foto) respectievelijk de negende en elfde tijd en dat was ronduit teleurstellend voor de nummer 1 en 2 van vorig jaar in Argentinië. De beide Yamaha-fabriekscoureurs worstelen met de grip. “Op de harde compound gaat het wel aardig, maar op het wat zachtere rubber krijgen we het niet voor elkaar”, stelde Rossi. “Er zal veel afhangen van het weer morgen.”

Dat lijkt wisselvallig te blijven, met af en toe een buitje. De MotoGP van Argentinië begint om 20.00 uur Nederlandse tijd, na de Moto3 (17.00 uur) en de Moto2 (18.20 uur)

Vierge slaat op laatste moment toe in Moto2

Xavi Vierge, die op een gegeven moment 29ste was, produceerde een adembenemende laatste ronde om zijn allereerste Moto2-poleposition te behalen. Lorenzo Baldassarri leidde de sessie tot het allerlaatste moment, maar de Italiaan moest genoegen nemen met P2. Danny Kent was een andere rijder die aan het einde plots naar boven sprong. Zijn 1.56,536 - in zijn laatste ronde - was genoeg voor om derde te worden.

Mattia Pasini – gisteren de snelste – start vanaf de vierde plaats. Alex Marquez worstelde met de vochtige omstandigheden, maar slaagde er nog net in een plaats op rij 3 te bemachtigen, terwijl de Amerikaanse coureur van het Nederlandse team RW Racing GP, Joe Roberts zich knap in de top 10 wist te rijden. Bo Bendsneyder begint vanaf P25.

Eerste pole voor Arbolino in Moto3

Tony Arbolino controleerde de omstandigheden tot in de perfectie om zijn eerste Grand Prix-poleposition te behalen op de Gran Premio Motul de la Republica Argentina. Zijn 1.53,782, net voordat de regen in bocht 1 begon te vallen, was 0,306 seconden voorsprong op Marco Bezzecchi die zijn beste kwalificatie tot nu toe pakte. Het weer was dan miserabel, het thuispubliek had alle reden om te juichen voor de Argentijn Gabriel Rodrigo die derde staat op de grid voor de race van zondag.

Foto's: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden