Jean Todt steunt Massa in zaak over 2008 titel

Massa2

Oud FIA-president en teambaas van Ferrari Jean Todt steunt de zaak van Felipe Massa om de titel van het seizoen 2008 op te eisen. De Braziliaan vindt dat hij recht heeft op de titel vanwege de opzettelijke crash van Nelson Piquet jr in Singapore en de bekentenis van Bernie Ecclestone eerder dit jaar. Todt steunt zijn voormalige pupil hierin.

Nelson Piquet jr crashte opzettelijk in Singapore in 2008 om zijn kansen op een Renault-zitje voor 2009 te vergroten. Dit deed hij onder druk van teambaas Flavio Briatore en hoofdengineer Pat Symonds, die een heel plan had bekofstoofd om de overwinningskansen van Fernando Alonso te vergroten. Vlak voor de crash dook Alonso naar binnen. Hij profiteerde optimaal van het ongeval van zijn teamgenoot, kwam aan de leiding van de race te liggen en won voor het eerst sinds Japan 2006 een wedstrijd voor Renault.

Toen Piquet halverwege 2009 ontslagen werd, deed hij zijn verhaal. Het was één van de grootste schandalen ooit in de sport. Briatore werd verbannen uit de Formule 1, terwijl Symonds een schorsing werd opgelegd van vijf jaar. Felipe Massa, de vice-kampioen van 2008, voelde zich bestolen van de titel. Hij lag comfortabel aan de leiding in Singapore, maar werd misschien wel het grootste slachtoffer van de opzettelijke crash. Toendertijd mocht je tijdens een Safety Car niet zomaar naar binnen komen. Toen hij eenmaal zijn pitstop maakte, ging het helemaal fout bij Ferrari. Door een fout van de lollipopman reed Massa met brandstofslang en al weg. De Braziliaan kreeg een straf voor het incident en werd pijnlijk 13e in de straten van Singapore. Ferrari onderzocht in 2009, na de openbaring van Piquet, de optie om een zaak aan te spannen, maar zag daar uiteindelijk van af omdat volgens advocaten de slagingskans vrijwel nihil was. 

Ferrari singapore 2008

Steun

Maar begin dit jaar was er ineens een nieuwe wending in deze zaak. Bernie Ecclestone bekende dat hij, FIA-president Max Mosley en race director Charlie Whiting een maand na de Grand Prix van Singapore wisten dat Piquet zijn auto opzettelijk in de muur had gezet. Maar om de Formule 1 te beschermen, deed Ecclestone er niks mee. Massa ontplofte en is met een groep advocaten een rechtszaak gestart, waarin hij de titel van 2008 wil opeisen. De elfvoudig GP-winnaar krijgt hierin steun van voormalig FIA-president én zijn oude teambaas van Ferrari in 2006 en 2007 Jean Todt. 

"Misschien hadden we toendertijd met een sterkere reactie moeten komen, maar buiten kijf staat dat de Grand Prix van Singapore in 2008 gewoon geschrapt had moeten worden", stelt Todt in gesprek met het Italiaanse medium La Stampa. "Voor Felipe was dit hele gebeuren mentaal gezien enorm zwaar", aldus de Fransman.

Lees ook: Frederic Vasseur: Geen haast bij contractverlenging Leclerc en Sainz

Lees ook: Mattie Valk presenteert F1 aan Tafel

Lees ook: Ferrari maakt datum onthulling 2024-bolide bekend

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden