Joan Mir pakt recordoverwinning in Moto3

170924_ARA_Mir

Met zijn achtste overwinning dit seizoen heeft Joan Mir geschiedenis geschreven in Aragon. Niet eerder sinds het begin van de Moto3 in 2012 won een rijder zoveel races in één jaar. Mir kwam bovendien naast Romano Fenati en wijlen Luis Salom met negen overwinningen in totaal in de Moto3.

Het was zeker geen makkie voor de Spanjaard, die met het mes tussen de tanden reed. Eerst om Jorge Martin – alweer – van zijn eerste zege af te houden, vervolgens om Fabio Di Giannantonio en Enea Bastianini achter zich te houden. Dat lukte, al was het heel nipt.

Mir trok de hele trukendoos open in de laatste ronde van de tot dertien ronden ingekorte race wegens mist die de warmup vertraagde. “Hij maakte zulke gevaarlijke bewegingen dat ik het niet aandurfde om een aanval te plaatsen”, mokte Di Giannantonio. “Moet ik ze dan gewoon langs laten?”, vroeg Mir zich af. “Misschien begrijpt Fabio niet helemaal wat deze sport inhoudt.”

De wedstrijdleiding was het nochtans wel een beetje Di Giannantonio eens en gaf Mir een gridpenalty van zes plaatsen voor de race in Japan over drie weken. Met deze overwinning mag Mir ondertussen, met vier races te gaan, wel al voorzichtig zijn naam noteren als wereldkampioen van 2017.

Het weekend in Aragon was niet dat van Bo Bendsneyder. Niet alleen kreeg Bendsneyder een boete van 1500 euro wegens langzaam rijden en wachten in de kwalificatie, hij moet ook met lege handen terug naar Rotterdam. Met de zeventiende plaats was Bendsneyder absoluut niet tevreden.