Justin Wilson (37) overleden aan zijn verwondingen

Justin_Wilson

Justin Wilson is overleden aan de verwondingen die hij zondag opliep tijdens de IndyCar race in Pocono. Wilson werd daar geraakt door brokstukken van een andere auto. Hij werd 37 jaar oud.

De Brit werd in ronde 180 van de 200 geraakt door rondvliegende onderdelen van de auto van Sage Karam, die net gespind was. Een deel van de voorvleugel raakte het hoofd van de Brit die meteen de controle over zijn voertuig kwijt was en van de baan schoot. Wilson werd direct na het incident overgebracht naar het nabijgelegen Lehigh Valley Health ziekenhuis. Wilson overleed zondagnacht aan zijn verwondingen.

De familie bracht na het overlijden een verklaring naar buiten: “Justin was een liefhebbende vader en een toegewijd echtgenoot, een competitieve coureur die gerespecteerd werd door zijn collega’s. De familie wil de medische staf in het Lehigh Vally Health ziekenhuis, Pocono Raceway, Andretti Autosport en de IndyCar Series als ook de gehele racing community bedanken voor hun support van over de hele wereld."

Het Andretti Autosport team laat in een verklaring weten: “Wij zijn erg teneergeslagen door het overlijden van Justin Wilson. Hij was een geweldig coureur, een waardevol lid van het team en een gerespecteerd vertegenwoordiger van de sport. Ondanks dat Justin nog maar korte tijd lid was van het Andretti-team, kostte het hem slechts een seconde om onderdeel te worden van de Andretti-Familie. Zijn leven en racecarrière zijn een verhaal van klasse en passie zoals niemand dat kan. In onze gedachten zijn we bij de Wilson-familie en fans over de hele wereld."

Wilsons carrière

Wilson won in 1994 op zestienjarige leeftijd zijn eerste race in de autosport toen hij in de Formule Vauxhall junior winter series debuteerde. In dat kampioenschap zou hij de te kloppen man zijn in de jaren die volgden, tot hij de overstap maakte naar Formule 3.

Wilson reed het grootste gedeelte van zijn autosportcarrière in de Verenigde Staten waar hij in 2004 bij Conquest Racing terecht kwam. Daarvoor reed de Brit enkele seizoenen in de Formule 3000 en was hij in 2003 bij het Formule 1-team van Minardi teamgenoot van Jos Verstappen.

Halverwege het seizoen verkaste Wilson naar het team van Jaugar waar hij Antonio Pizzonia verving. In de Grand Prix van de Verenigde Staten haalde Wilson zijn enige punten met een achtste plaats. Daarna maakte hij de overstap naar het formule racen in Amerika. In 2004 reed Wilson samen met Tom Coronel en Ralph Firman de 24 Uur van Le Mans voor Racing for Holland, het team van Jan Lammers.

In de Champ Car series beleefde Wilson zijn succesvolste jaren van 2005 tot 2007. In die jaren won hij menig race en was hij voor Sebastian Bourdais de grootste concurrent voor het kampioenschap. Tweemaal werd Wilson tweede in het kampioenschap, eenmaal derde.

In 2008 werd Champ Car het IndyCar zoals we dat nu kennen. Dat jaar haalde Wilson voor het team van Newman/Haas een zwaarbevochten overwinning in Detroit. Een jaar later herhaalde hij dit kunstje op het circuit van Watkins Glen met het team van Dale Coyne, waar hij na een mindere seizoenen in 2010 en 2011 terugkeerde. Daar pakte Wilson in 2012 zijn laatste overwinning tijdens de race in Texas.

Dit jaar verkoos Wilson een parttime stoeltje bij een topteam voor nog een aantal jaren in de middenmoot. Zo reed Wilson dit seizoen zes races voor het team van Andretti. In Mid-Ohio haalde de Brit zijn beste prestatie van het seizoen met een tweede plaats.

Justin Wilson werd 37 jaar. Hij laat een vrouw en twee dochters achter.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden