Kalender 2021: GP Vietnam geschrapt, Interlagos keert terug

testdag-twee-spanje-2020

De Vietnamese Grand Prix wordt van de Formule 1-kalender geschrapt voor het seizoen 2021. Ook wil de Formule 1 terug naar Interlagos en wordt de Nederlandse Grand Prix begin september verreden. De nieuwe racekalender voor 2021 werd dinsdagochtend officieel door de Formule 1 naar buiten gebracht.

De datum voor de Grand Prix van Vietnam is leeggelaten, in een schema voor 23 Grands Prix, dat vandaag naar buiten wordt gebracht. De lege plek op de kalender kan nog worden ingevuld door een andere race, als vervanger van de Grand Prix van Vietnam. Nog niet eerder werden er 23 races verreden in één racejaar, volgend jaar zal daarmee het record van meest verreden races in een racejaar verbreken.

De Grand Prix is geschrapt omdat er een belangrijke functionaris is gearresteerd op verdenking van corruptie. Die functionaris is verantwoordelijk geweest voor de race in Hanoi. De voorzitter van het Volkscomité van Hanoi, Nguyen Duc Chung, werd in augustus gearresteerd wegens vermeende toe-eigening van documenten die staatsgeheimen bevatten. De zaak heeft niets te maken met zijn betrokkenheid bij de Grand Prix.

Zijn afwezigheid heeft geleid tot problemen en de Vietnamese autoriteiten hebben de Formule 1 verteld dat de regering andere prioriteiten heeft, waaronder belangrijke verkiezingen, de pandemie en het herstellen van de schade die een tyfoon heeft veroorzaakt.

Er wordt gesproken om de race in 2022 te organiseren, maar volgens de BBC is de kans aanwezig dat de Grand Prix voorlopig niet terugkeert op de kalender. De Grands Prix van Turkije, Imola en Portimão maken de beste kans om volgend jaar de plek van Vietnam in te nemen.

Het seizoen 2021 begint op 21 maart in Australië en eindigt op 5 december in Abu Dhabi.

https://twitter.com/F1/status/1326102409840652289

Op die kalender vallen twee andere evenementen op; de verhuizing van de Grand Prix van Nederland en de F1 wil gaan racen op Interlagos.

De Dutch Grand Prix verhuist naar begin september, om zo de kans groter te maken dat er publiek tijdens het raceweekend aanwezig kan zijn. De Grand Prix zou anders in begin mei plaatsvinden. Dit jaar zou het evenement na vijftien jaar in Zandvoort terugkeren, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Sportief directeur Jan Lammers is blij met de verplaatsing. 'Deze nieuwe datum vlak na de zomer heeft als voordeel dat de piek van de zomervakanties achter de rug is en dat de kans groot is dat de coronamaatregelen tegen die tijd beperkter zijn.'

De Grand Prix van Interlagos blijft nog een jaar langer op de kalender, omdat er nog een milieuvergunning geregeld moet worden om de bouw te starten van het nieuwe circuit in Rio de Janeiro. Dit is nog niet geregeld omdat onder meer Lewis Hamilton tegen de bouw van het circuit is. Er moet namelijk stukken bos gekapt worden op de plek waar het circuit moet komen te liggen. Daarom wil de Formule 1, in ieder geval volgend jaar en wellicht de nabije toekomst, terugkeren naar Sao Paulo.

Formule 1-kalender 2021:

21 maart: Australië (Melbourne)

28 maart: Bahrein (Sakhir)

11 april: China (Shanghai)

25 april: n.n.b

9 mei: Spanje (Barcelona)

23 mei: Monaco (Monte Carlo)

6 juni: Azerbeidzjan (Baku)

13 juni: Canada (Montreal)

27 juni: Frankrijk (Le Castellet)

4 juli: Oostenrijk (Spielberg)

18 juli: Verenigd Koninkrijk (Silverstone)

1 augustus: Hongarije (Boedapest)

29 augustus: België (Spa)

5 september: Nederland (Zandvoort)

12 september: Italië (Monza)

26 september: Rusland (Sotsji)

3 oktober: Singapore (Marina Bay)

10 oktober: Japan (Suzuka)

24 oktober: USA (Austin)

31 oktober: Mexico (Mexico-Stad)

14 november: Brazilië (Sao Paulo)*

28 november: Saoedie-Arabië (Djedda)

5 december: Abu Dhabi (Yas Marina)

*= in afwachting van promoterovereenkomst

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden