Kampioen Piastri wint laatste Formule 2 Feature Race van seizoen in Abu Dhabi

01-Oscar-Piastri-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limited-5

De kersverse Formule 2-kampioen Oscar Piastri sloot het seizoen in stijl af met de overwinning in de laatste hoofdrace van 2021 in Abu Dhabi. Guanyu Zhou, die volgend F1-seizoen voor Alfa Romeo rijdt eindigde als tweede en Felipe Drugovich pakte de derde podiumplek.

Nadat de Australiër op zaterdag al de titel veiligstelde heeft Piastri opnieuw een race vanaf pole gewonnen en zijn zesde overwinning van het seizoen behaald. De coureur van PREMA had het niet makkelijk en moest in de slotfase nog zijn best doen om Theo Pourchaire en Felipe Drugovich die op superzachte banden reden, te verslaan.

Bandenstrategie

Guanyu Zhou slaagde erin als tweede te eindigen, terwijl Drugovich en Pourchaire hun derde en vierde plek te danken hadden aan hun bandenstrategie. Zelfs voordat de race was begonnen, was er al drama toen Piastri zijn voorvleugel beschadigde op weg naar de startgrid, waardoor zijn team de neus moest verwisselen nog voordat de race van start was gegaan.

Penalty voor Vips

Toen de lichten uitgingen, was het polesitter Piastri die de grid naar bocht 1 leidde met Jack Doohan als tweede, hij was een van de weinige koplopers die op medium banden van start ging. Het verschil in bandencompounds stelde Piastri in staat om een gat te creëren met de rest van het veld terwijl Doohan onder druk kwam van Zhou die op de superzachte banden reed.

Toen het veld bocht 6 en 7 bereikte, reden verschillende auto's over de chicane. Christian Lundgaard kende veel pech toen er een contact was met Juri Vips en hij spinde. De laatste kreeg een penalty van vijf seconden.

In de muur

Doohan reed wijd door het grind waardoor zijn auto naar links schoot en met hoge snelheid in de tecpro-barrier terechtkwam. Liam Lawson spinde even later op dezelfde manier terwijl hij tegen Shwartzman vocht voor de vierde plaats, Lawson kon zijn weg echter wel vervolgen maar zakte wel ver terug naar een zevende plek.

Safety car

Doohan klom gelukkig ongedeerd uit zijn auto, maar het incident veroorzaakte wel een safety car zodat de auto op een veilige manier weggehaald kon worden. De safety car werd opgeheven in ronde 5 met Piastri voor Zhou en Shwartzman. Lawson was de eerste van de koplopers die naar binnen ging voor een pitstop in ronde 7, dit leidde tot veel actie in de pitlane.

Een losse paal dreigde de race te hinderen, maar een dappere marshall slaagde erin het object van de baan te halen onder een korte virtual safety car.

Langzame stop cruciaal voor Pourchaire

Pourchaire maakte uiteindelijk een stop in ronde 27, maar verloor door een langzame stop een groot deel van de grote voorsprong die hij had behaald. Drugovich, die achter de Fransman zat koos ervoor om een ​​ronde later de pits in te gaan voor superzachte banden en kwam terug als vierde voor Pourchaire.

Tweede plek voor Shwartzman

Dankzij de pitstops kon Piastri de leiding in de race terugpakken en met een voorsprong van negen seconden op Pourchaire was hij de beste van het veld op de superzachte banden. Zhou reed op dat moment op de tweede plaats en Shwartzman als derde, slechts 0,7 seconden voor Drugovich.

De race kende nog even een korte virtual safety car toen Lawson genoodzaakt was om zijn race te stoppen door een onbekend probleem. Dit was positief voor Drugovich die vlak daarvoor Pourchaire had ingehaald. Daarmee versloegen ze Shwartzman, die genoegen moest nemen met de vijfde positie. Dat was voor de Rus wel voldoende om de tweede plek in de eindstand veilig te stellen, nog voor Zhou die volgend jaar in de F1 zal uitkomen.

Verschoor 1 punt, Viscaal buiten de punten

Achter Dan Ticktum, Marcus Armstrong, Jüri Vips en Ralph Boschung pakte Richard Verschoor het laatste punt. De Nederlander, die bij Charouz inviel voor de geblesseerde Enzo Fittipaldi, reed lange tijd buiten de punten. Hij ging Jehan Daruvala in de laatste ronde wel nog voorbij voor de tiende plaats. De andere Nederlander, Bent Viscaal werd twaalfde op ruim vijf seconden achterstand van Verschoor.

Lees ook: Nikita Mazepin positief getest op corona

Lees ook: F2-kampioen Oscar Piastri: “Wist in Bahrein dat ik titel kon pakken”

Lees ook: “Ross Brawn en Pat Symonds verlaten F1 in 2022”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden