Kimi Raikkonen: 'Ik was er eigenlijk best wel klaar mee'

EGSqglNXkAAVYye-1

Kimi Raikkonen denkt niet dat hij nog in de Formule 1 had gezeten als hij er niet twee jaar tussen uit was geweest. De vorige maand veertig jaar geworden Fin debuteerde in 2001 voor Sauber en werd na een succesvolle periode bij McLaren in 2007 wereldkampioen voor Ferrari.

In 2010 besloot Raikkonen te stoppen en zijn geluk te beproeven in onder andere de WRC. Een prima beslissing, aldus de coureur van Alfa Romeo: "Als ik dat niet had gedaan dan had ik vandaag niet hier [in de Formule 1] gezeten. Ik was er eigenlijk best wel klaar mee. Niet met het racen zelf, maar met de politiek en alle onzin er om heen."

Raikkonen stond sinds zijn debuut in 2001 313 keer op het wedstrijdformulier en verscheen 310 keer aan de start. Drie keer (2001 België, 2005 VS en 2017 Maleisië) kreeg hij een DNS (Did Not Start) achter zijn naam. Alleen Fernando Alonso (314 entries/311 starts) en Rubens Barichello (326 entries/322 starts) kwamen in de Formule 1 vaker in actie.

Raikkonen heeft een doorlopend contract bij Alfa Romeo en dus neemt hij - als alles volgens plan verloopt - volgend jaar het record over van de Braziliaan. Iets wat hij aan het begin van zijn carrière nooit voor mogelijk had gehouden: "Indertijd ging het er alleen maar om goed te rijden en in de Formule 1 te blijven. Ik had een contract voor drie jaar, maar niets was zeker. Het was mijn doel om mijn best te doen en dan maar te zien wat er zou gebeuren. Zelfs toen ik een jaar of 27, 28 was had ik er geen geld op gezet."

Wie naar de historie kijkt, ziet overigens dat Raikkonen nog wel even mee kan. De oudste deelnemer ooit aan een Formule 1-race was Louis Chiron. De Monegask was 55 jaar toen hij in 1955 aan de start van de Grand Prix van Monaco verscheen. De oudste racewinnaar is nog steeds Luigi Fagioli. De Italiaan was 53 jaar toen hij in 1951 in een Alfa Romeo(!) de Franse GP won.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen