Kritiek op Mercedes na omstreden sponsordeal

door Jacobine van den Berg
Toto-wolff-2021-turkije

Mercedes heeft vanuit Engeland veel kritiek gekregen door de samenwerking met een nieuwe sponsor. De Duitse renstal heeft een deal gesloten met Kingspan, een bedrijf voor bouwmaterialen. Dat bedrijf is omstreden wegens haar betrokkenheid bij de brand in de Grenfell Tower in 2017 in Londen.

Mercedes maakte eerder deze week bekend dat ze een samenwerking aangaat met Kingspan. Momenteel is dit bedrijf betrokken bij onderzoek naar een brand in de Grenfell Tower in Londen. Bij de brand, die in 2017 plaatsvond, kwamen 72 mensen om het leven. Kingspan was de leverancier van onder andere het isolatiemateriaal dat gebruikt werd tijdens de bouw van de toren. Achteraf bleek dat dit materiaal enorm brandbaar was.

Kritiek

Grenfell United, de vertegenwoordiger van de slachtoffers, heeft een brief gestuurd naar Mercedes waarin veel kritiek wordt geuit op de sponsordeal. "Kingspan heeft een centrale rol gespeeld in de pijn en het verdriet waar we vandaag mee te maken hebben. Er moet in zekere zin een publieke censuur toegepast worden op de roekeloosheid en verwaarlozing die Kingspan had voor het menselijk leven."

Mercedes-formule-1-700x467
(C) Mercedes AMG Petronas F1

Oproep om sponsordeal stop te zetten

Ze roept op om de sponsordeal per direct stop te zetten. Michael Gove, minister van huisvesting, wijken en lokale zaken heeft geschokt gereageerd na bekendmaking van de nieuwe sponsordeal. "Ik ben diep teleurgesteld in Mercedes dat ze een sponsordeal aangegaan is met isolatiebedrijf Kingspan terwijl het onderzoek naar de Grenfell-ramp nog in volle gang is."

Reactie Toto Wolff

Vrijdagmiddag heeft Toto Wolff door middel van een brief gereageerd op de reactie van Grenfell United. Hij heeft aangeboden om met de mensen van de organisatie om tafel te gaan. "De tragedie die zich in Grenfell Tower afgespeeld heeft was onvoorstelbaar en had nooit mogen gebeuren”, aldus de Mercedes-teambaas. "Namens mijn team wil ik graag mijn excuses aanbieden als we de nabestaanden met onze aankondiging pijn gedaan hebben. Het is nooit onze intentie geweest dit te doen. Het onderzoek naar de toedracht van dit drama is cruciaal. Voor het starten van onze samenwerking hebben we met Kingspan gesproken om te begrijpen welke rol hun producten gespeeld hebben in wat er gebeurd is in Grenfell."

Lees ook: Christian Horner geniet van strijd met Mercedes

Lees ook: Jeroen Bleekemolen over Grand Prix in Jeddah

Lees ook: Zo zou Verstappen in Jeddah al wereldkampioen kunnen worden

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden