Kwalificatie F1: nieuw format flop, Max Verstappen top (+ poll)

images_Formule1_2016_nieuws-mrt_Q33

Voorafgaand aan de kwalificatie in Melbourne was het even dubbel spannend. Het seizoen ging weer beginnen en dat ook nog met een nieuw soort kwalificatie. Aan de top werd het echter een anti-climax met Lewis Hamilton als snelste. Max Verstappen kwalificeerde zich als vijfde. Hij was de snelste rijder na de mannen van Mercedes en Ferrari.

Het nieuwe kwalificatie-format, drie sessies met gaandeweg de langzaamsten die afvallen, werkte vrij goed in Q1 en Q2. De finale in Q3 viel echter tegen. Na hun eerste rondje bleven Ferrari en Toro Rosso binnen. Er was weinig meer te winnen en de banden konden zo gespaard worden. Nico Rosberg probeerde nog wel de tijd van Hamilton te verbeteren, maar toen dat niet lukte was de spanning weg, terwijl de klok nog twee minuten doortikte.

De reacties van teambazen en experts in het paddock waren unaniem: dit is niks. Mercedes-teambaas Toto Wolff noemde het "rubbish" en zijn Red Bull-collega Christian Horner bood zelfs zijn excuses aan aan de fans. Het ligt voor de hand dat hier de komende dagen druk over gesproken gaat worden en dat er een wijziging komt òf een terugkeer naar het oude format.

Max Verstappen vijfde

Max Verstappen was vanmorgen goed in vorm, evenals zijn nieuwe STR-Ferrari. De 18-jarige moest alleen de vier allergrootsten voor zich dulden en kwalificeerde zich knap als vijfde. Verstappen was er  zelf ook uiterst tevreden over: "Ik ben hier heel blij mee. Het was een klein beetje verrassend na de laatste training, waar ik nog wat problemen met de balans had." 

Over de race van morgen zei Verstappen: "Mercedes en Ferrari zijn wel een stuk sneller, maar ik probeer in ieder geval mijn positie te behouden." Een Britse verslaggeefster vroeg hem ook: "Je hebt nog nooit zo weinig auto's vóór je gezien?" Verstappen antwoordde koeltjes: "Het wordt beter en beter, maar nog steeds vier te gaan."

Kwalificatie-poll: wat vind jij?

Heb jij ook een mening over het nieuwe format? Laat het weten in de poll hieronder:

Uitslag kwalificatie

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden