190225_QAT_Marquez_

Harde wind, een relatief hoge luchtvochtigheid, lage temperaturen en veel stof op de baan hebben de laatste dag van de MotoGP-test in Qatar danig beïnvloed. Veel rijders gingen door die verre van ideale omstandigheden onderuit, onder wie Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Alex Rins, Cal Crutchlow, Pecco Bagnaia, Tito Rabat, Johann Zarco en Miguel Oliveira.

Vooral de harde wind maakte het moeilijk. Die blies niet alleen heel veel woestijnzand op het asfalt, waardoor het glibberig werd, maar bracht de coureurs ook op cruciale momenten uit balans. Voor veel teams was de wind de belangrijkste reden om het testprogramma om te gooien en geplande racesimulaties te schrappen. Juist op het tijdstip van de race, om 20.00 uur ’s avonds lokale tijd, was het op z’n slechtst: koud, vochtig, harde wind.

“Het heeft geen zin om op dit moment, minder dan twee weken voor de openingsrace van het seizoen, risico’s te nemen”, vond Alex Rins, die in bocht 2 onderuit ging. De Suzuki-rijder stond op de eerste twee dagen bovenaan, maar sloot de derde dag af met de elfde tijd. Daar kon hij niet mee zitten. “We weten wat we moeten weten en wat mij betreft zijn we klaar voor de race.”

190225_QAT_Petrucci-e1551127203383
Danilo Petrucci. ©MotoGP.com

De enige die een hele racesimulatie van 21 ronden afwerkte, was Danilo Petrucci en die werd daar heel blij van. Met de negende tijd was hij de hoogst geklasseerde Ducati-rijder. “De snelheid en de rondetijden waren constant. Ik had wel een klein issue met de voorband, maar ik weet nu ongeveer waar ik sta en wat ik kan verwachten. Dat stemt tot tevredenheid.”

Teamgenoot Andrea Dovizioso was minder tevreden. “Ik was het gevoel een beetje kwijt vandaag, in deze omstandigheden. We hebben heel veel verschillende dingen geprobeerd, die de ene dag beter werkten dan de andere. Data vergelijken was dus moeilijk. Maar ik heb op zich wel het vertrouwen.”

Yamaha boekt progressie

Waar ook vertrouwen was aan het einde van de test was bij Yamaha, dat met alle vier de rijders in de top 6 eindigde, met de wetenschap dat veel coureurs het lieten lopen vandaag. Maverick Viñales zette de beste tijd neer en zat alle drie de dagen bij de snelste twee. Toch had hij nog wat kanttekeningen. “We komen acceleratie tekort en ik heb te weinig grip aan de zijkanten van de banden, in de bochten. We zitten er goed bij, maar om mee te doen voor de overwinning over twee weken, moet er nog wel wat gebeuren.”

190225_QAT_Rossi-e1551127260221
Valentino Rossi. ©MotoGP.com

Valentino Rossi boekte flinke progressie en sloot de test af met de vierde tijd, ingeklemd tussen Marquez en Lorenzo. “We zijn niet zo ver als ik zou willen, maar vandaag was een goede dag. We hebben het gat aardig kunnen dichten. De snelheid is er, zowel voor de race als de time attack. Laten we hopen dat het genoeg is voor over twee weken.”

Lorenzo naar P5

Jorge Lorenzo, die ondanks de omstandigheden een flinke stap maakte en de dag eindigde met de vijfde tijd op slechts 0,04 van Honda-teamgenoot Marc Marquez, riep op de race over twee weken een uur of een half uur te vervroegen om gevaarlijke situaties te voorkomen. “Als het over twee weken ook zo’n vochtige avond is, wordt de baan vochtig en spekglad. Dat is te voorkomen door eerder te starten”, stelde de vijfvoudig wereldkampioen. Een bezwaar tegen vroeger rijden is dat de Moto2 dan rijdt op het moment dat de zon onder gaat en dus op zijn laagst staat en dat de warmup-sessies op het heetst van de dag gereden moeten worden.

190225_QAT_Lorenzo-e1551127415340
Jorge Lorenzo. ©MotoGP.com

Lorenzo, die ook onderuit ging in bocht 2, was desalniettemin tevreden over de test. “Ik heb tijd nodig gehad om het gevoel terug te krijgen en in het ritme te komen, nadat ik de complete test in Maleisië heb gemist vanwege mijn handblessure. Feitelijk was dit pas de derde dag op de motor sinds oktober vorig jaar, maar het gevoel is nu terug en de potentie is er.”

Honda was een van de teams die de long run schrapte. Marc Marquez (derde tijd) reed maximaal acht ronden aaneengesloten en crashte twee keer. “Daar maak ik me niet zo’n zorgen over. Ik kan eindelijk weer tegen de limiet aan rijden”, vertelde de wereldkampioen, die zei weinig last meer te hebben van zijn schouder. “We hebben wel wat stappen gezet vandaag, maar het was niet ideaal met die wind en lage temperaturen.”

Klik hier voor de volledige resultaten van de test in Qatar

 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden