Laatste poleposition van het seizoen prooi voor Bottas, Verstappen naar P6

M144593

Valtteri Bottas reed in de kwalificatie van de Grand Prix van Abu Dhabi naar poleposition. Teamgenoot Lewis Hamilton maakte het feest voor Mercedes compleet door als tweede te eindigen. Sebastian Vettel reed naar P3 en Max Verstappen kwam in zijn Red Bull niet verder dan P6 en start morgen vanaf de derde startrij.

Q1: Mercedes zet de toon
Onder een laaghangende zon waren het in Q1 de Mercedessen die gelijk de toon zetten. Lewis Hamilton, die het hele weekend al snel was in de vrije trainingen, voerde de lijst aan met een 1:37.473. Niet veel later ging teamgenoot Valtteri Bottas net iets sneller en klokte een 1:37.356. Achter hen waren het de beide Ferrari’s en Red Bulls die de plekken verdeelden. Max Verstappen gaf op P6 slechts vijfduizendste toe op zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Na het verstrijken van de tijd was het Lance Stroll die zich nipt naar Q2 wist te knokken. Grosjean viel hierdoor naar de verkeerde kant van de streep en kon zich net als Gasly, Wehrlein, Ericsson en Hartley gaan omkleden.

Q2: Mercedes doet er een schepje bovenop
Dat het team van Mercedes nog niet al haar kruit had verschoten bleek al snel in Q2. Hamilton was erop gebrand om zijn fout tijdens de afgelopen kwalificatie in Brazilië, waar hij in Q1 in de bandenstapel belandde, recht te zetten. De Brit zette een 1:36.742 op de klokken en werd op slechts twee tienden gevolgd door Bottas. Vettel gaf op zijn beurt de Ferrari ook flink de sporen en zat daar weer ruim twee tienden achter. Het gat naar de kop liep vanaf P4 alweer flink op en opvallend was dat Verstappen op 1,4 seconde zat van Hamilton en dat Nico Hülkenberg hem te snel af was. In het tweede gedeelte van Q2 stelde Verstappen orde op zaken en snoepte de plek van Hülkenberg weer af. Net als in Q1 was het wederom een Williams-coureur die na het vallen van de vlag zijn hachje wist te redden. Felipe Massa reed in zijn laatste kwalificatie in de Formule 1 naar een knappe P10 waardoor Fernando Alonso uitgespeeld was. Ook voor Sainz, Vandoorne, Magnussen en Stroll was het over en uit.

Q3: Mercedes maakt het af
Terwijl de zon inmiddels was ondergegaan op het Yas Marina Circuit en de coureurs onder kunstlicht over de baan raasden, was het Bottas die gelijk naar de snelste tijd reed. De Fin had slechts 1:36.231 nodig om het circuit te voltooien. Hamilton gaf ruim een tiende toe op P2 en daarachter waren het de usual suspects van Ferrari en Red Bull, zij het op behoorlijke achterstand. Met nog een paar minuten op de klok doken de coureurs nog eenmaal de baan op om hun tijden aan te scherpen. Ricciardo was de enige die nog wist op te klimmen in de rangorde en verwees Raikkonen hierdoor naar P5. Omdat Hamilton dus ook zijn tijd ook niet wist te verbeteren, was het Bottas die laatste poleposition van dit seizoen op zijn naam wist te schrijven. Vettel reed naar de derde tijd en Verstappen bleef steken op P6.

De race start morgen om 14.00 uur Nederlandse tijd.

https://twitter.com/F1/status/934422389475115008

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden