Max Verstappen 18: Lang zal die racen in de gloria

Max_Verstappen_18_jaar_Lang_zal_die_racen

Beste Max, achttien worden...ik weet het nog goed. Ik had net mijn rijbewijs gehaald en ik had nog nooit zoveel meisjes die een afspraakje met me wilden. Ik zal je uitleggen hoe dat zo kwam. Misschien kun je er je voordeel mee doen, maar dan moet je wel snel zijn.

Laat me je eerst feliciteren met je achttiende verjaardag. Jarig zijn op 30 september is best wel bijzonder. Je bent geboren op de laatste dag van de negende maand. Dat betekent dat je ouders je rond oud & nieuw in elkaar hebben geschroefd. En dat is meestal een tijd dat mensen die van elkaar houden ook flink hun best doen om dat te tonen.

In jouw geval waren het ook nog eens twee mensen met een enorm racetalent. En dat jij die genetisch gecombineerde talenten nu op het allerhoogste niveau mag etaleren moet een droom zijn die uitkomt. Het is ook mooi om te zien hoe zowel Jos als Sophie allebei publiek meeleven. Dat moet jou ook goed doen.

Achttien worden betekent in onze cultuur ook: volwassen worden. Ik denk dat dat bij jou deels al een gepasseerd station is. Als ik je hoor antwoorden op Eddie Jordan, die in het interview in Singapore na de race de rol van strenge teambaas speelde, dan denk ik dat die volwassenheid er al lang is.

Een andere deel van volwassen worden is het besef dat je nog heel veel kan leren, hoe voorspoedig de dingen ook gaan. Sommige racetalenten die vroeg in de buurt van de top van autosport kwamen dachten dat ze er al waren. Het zijn vaak jongens waar we weinig meer van horen.
Hoe jonger je bent, des te groter het vermogen om dingen te leren. Misschien is dat wel jouw grootste voordeel ten opzichte van jouw concullega's in de Formule 1.

Als laatste komt met volwassenheid ook verantwoordelijkheid. In jouw sport is dat het vermogen om een team te kunnen dragen. Michael kon het, Lewis doet het en Sebastian gaat het misschien ook weer doen.
Buiten de sport is het vooral weten wat je wel en niet moet doen. En wat je moet doen met de roem die je nu toekomt. De beroemde Amerikaanse filmster James Dean crashtte op 30 september met zijn Porsche en liet het leven. Bij hem bleek de roem een zware last.

Maar laat ik op deze mooie dag wel positief afsluiten. Ik vertrok ooit zelf op mijn zeventiende naar Californië. Op school kon je daar je rijbewijs halen. De leraar zei dat ik te laat was om vóór mijn achttiende verjaardag examen te doen. Ik vroeg 'm: “Kan ik dan buiten schooltijd rijles nemen en toch op mijn verjaardag examen doen? Ik wil mijn vriendjes in Nederland te snel af zijn.” Hij antwoordde: “Ik vind het een slechte reden, maar ik zie jouw lol er wel in. Ik ga je helpen.” En zo kon ik op mijn achttiende verjaardag, mèt de auto, op afspraak met het meisje dat mij nota bene op James Dean vond lijken (toen dan hè). Het was op de dag af elf jaar voor jouw geboorte: 30 september 1986.

Max, hier in Spanje mag ik vanavond met Amazing Olav jouw en mijn verjaardag vieren en dan gaan we zingen: Lang zal die racen in de gloria!

P.S. Luister altijd naar je ouders. Wat je er vervolgens mee doet is aan jou, maar luister altijd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen